Drogok receptre

2004.11.27. 18:10
Miközben az amerikai drogellenes ügynökségek legfőbb ellenségüknek tekintik, az orvosok a megváltó gyógyszerként tekintenek az extasyra. A népszerű partidrog, ahogy a pszichedelikus "varázsgomba" is, remek gyógyszer lehet a szorongásos és a migrénes betegek gyógyításában, és akár a végzetes rákban szenvedők kezelésében is. Gyógyhatású pszichedelikus drogok hosszú tripje a szorongó bürokrácia útvesztőjében.
Görcsösen csimpaszkodunk abba a társadalmi normák, majd törvények által húzott halvány vonalba amivel bekarikáztuk a valóságot. Az ismeretlen szülte bizonytalanság okozta stressz bénítóan hat az orvostudományra is. A célszerű felhasználás haszna, alternatívák teremtése nem elég erős hívószavak. Szerencsére sok dolgos kéz munkálkodik a határok kitágításán. Lassan, de biztosan araszolnak a gyógyszerré válás rögös útján a pszichedelikus drogok az Egyesült Államokban, írja a Wired. Egy csapat állhatatos tudós hiszi, hogy az extasy, a gombaméreg pszilocibin és a hozzájuk hasonló drogok segíthetnek a végzetes rákban, mániás betegségekben vagy trauma utáni stresszben szenvedő embereken, hogy csak néhányat említsünk.

Rágalmazott csodaszer

A Heffter Kutatóintézetnek, a Pszichedelikus Kutatások Multidiszciplináris Szövetségének (Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies - MAPS) és másoknak sikerült elérni néhány pszichedelikus drogokat felhasználó klinikai kísérlet jóváhagyását. A mozgalom erősödni látszik az utóbbi években. 2001 óta az Szövetségi Gyógyszertanács (FDA) és a Kábítószerellenes Ügynökség (DEA) három kísérletnek adott szabad utat szimptómás betegeken tesztelve a drogokat, és még néhány kísérletről szó lehet.

Az orvosok, akik látták pácienseik hasznát a drogokból, amikor azok még legálisak voltak, elkötelezettek, írja a Wired. Hajlandók megkerülni a bürokráciát, és szeretnek megfosztani a drogokat a party-bélyegtől, hogy újra betegeik kezébe adhassak, illetve agyába juttathassak azokat. "Egy mindenki számára elérhető gyógymód érdekel, mely tisztességesen csinálva jó eredményeket produkál", nyilatkozta a lapnak George Greer, a Heffter alapítója. Intézete pszicehedlikus szerekkel folytatott kísérleteket támogat.

Első látásra is fáradtságos ütközetnek tűnik, keményebbnek mint amivel az orvosi marihuána pártolói állnak szemben. Az MDMA-t a Nemzeti Drogközpont (NIDA) és az újságok is rágalmazzák, valószínűtlennek feltüntetve, hogy az állam valaha is engedélyezni fogja legális használatát. Rick Doblin, a MAPS alapítója és elnöke szerint valójában könnyebb lenne átjuttatni a pszichedéliákat a jóváhagyási folyamaton mint a marihuánát. A "marihuánablokk" a beszerzésre összpontosult: az állam kizárólag az általa ellenőrzött mississippi termést engedi klinikai használatra. De a pszichedéliák beszerzése decentralizált, nagy részük a kutatók felügyelete alatt áll. Doblin kitartása és tudása vezetett az első FDA által engedélyezett kísérlet elindításához, mióta a drog illegálissá vált. A kísérletben az MDMA-t a trauma utáni stressz kezelésében alkalmazzák.

Enged a Harvard

Most pedig úgy tűnik, Doblin közel lehet a majd negyven éve az első pszichedelikus kutatás kieszközöléséhez, amit a - hatvanas években Timothy Leary lsd-gurutól pont pszichedelikus kísérletei miatt megváló - Harvard engedélyez. Dr John Halpern, a Harvard MecLean kórházában társvezet egy a drogokkal való visszaélést kutató programot. Nemrégiben prezentálta jelentését egy intézményi vizsgálóbizottságnak a szorongásos és a végzetes rákban szenvedő betegek kezeléséről MDMA-val. A kutatókból, etikusokból és a közösség tagjaiból álló testület elfogadja és figyelemmel kíséri a tanulmányokat. "Érezhetően egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy a Harvard 1965 után újra ajtót nyisson a pszichedelikus kutatásoknak. Szóval izgalmas időket élünk." - mondta Doblin a Wirednek.

Halpern együttműködik Bob Wold 51 éves építőcég-tulajdonossal is, aki bénító, periódikus migréntől szenvedett. A fájások ritkák, de brutálisak voltak, egészen négy évvel ezelőttig, amikor pszilocibint (a pszichedelikus gombák egyik hatóanyagát) kezdett használni kezelésükre. Wold soha nem használt pszichedelikus szereket kikapcsolódásképpen, nyugtalan és szkeptikus volt egy illegális szer használatát illetően. De három sebészeti beavatkozás közül választhatott, melyek mindegyike 35 000 dollárjába került volna. Az egyiknél egy gammakés várta hogy az agyába vághasson, a másik kettőnél lyukakat kellett volna fúrni a koponyájába. E lehetőségek tekintetében a pszilocibin nem tűnt annyira radikális megoldásnak. "A pszilocibin megszakította a fejfájások körét", mondta Wold. "Valóban ez fogja megszakítani a kört, mert semmi nem kapható sem most, sem régebben", nyilatkozta a Wirednek.

Varázsgombával a fejfájás ellen

Borzasztó fájdalmai enyhülésének elérése egy mozgalom indítására sarkallta. Most a clusterbusters.com-on kb kétszáz másik pszilocibint használó szakaszos migrénes beteggel tartja a kapcsolatot. Wold kérdőívformába gyűjtött egy rakat adatot, hogy Halpern bemutathassa a vizsgálóbizottságnak.

Tanulmányok már az '50-es években kimutatták a pszilocibin és az lsd gyógyászati hatását, ez sarkalta Woldot is a szerek kipróbálására. A szerek sikeresnek bizonyultak még a depresszió, az alkoholizmus és a más szerek okozta addikció, pl. a heroinfüggés kezelésénél.

Greer első kézből bizonyosodott meg az MDMA hatásáról a korai 80as években egyik páciensen. Szintetizálta saját MDMA-jat (az elsőt Merck 1912-ben) Alexander Shulgin-nal, aki később a pszichedélia-rajongók kultfigurájává vált. 1986-ban Greer és felesége, Requa Tolbert nővér, publikálták az első és azóta is legnagyobb adatbázist az extasy gyógyhatásairól. Remélték, hogy feltérképezhetik az MDMA (4,3-metilenedioxi-N-metilamfetamin) mechanizmusát és elfogadtathatják gyógyszerként bizonyos betegségekre.

Démonizált partidrog

De 1985-tol a pszichedelikus kutatások légköre megváltozott. Az extasy népszerű utcai droggá vált és a DEA elsőszámú feladatának tekintette üldözését. Bárki, akit használaton vagy elosztáson kaptak, beleértve az orvosokat is, birsággal és börtönbüntetéssel számolhatott. Tehát Greer sem írta fel betegeinek többé. " Az állam egy csomót fektetett a drogokkal történő visszaélést vizsgáló kutatásokba, de senki nem támogatta használatukat az agy működésének megismerésére, vagy pszichológiai és gyógyászati problémák kezelésére", mondta Greer.

A folyamat lassulásának másik oka, hogy a Dr. George Ricaurte és Dr Una McCann vezette NIDA kutatások úgy találták, az MDMA káros hatásokkal is bírhat. Kifejezetten aggasztó volt egy 2002-es tanulmány, melyben Parkinson szerű sérüléseket találtak az MDMÁ-val kezelt patkányok agyában. Egy évvel később rájöttek, hogy véletlenül metamfetamint, szpídet használtak extasy helyett.

Bólintottak a gombára

E vitatott eredmények nyomán a pszilocibin, a "varázsgomba" aktív összetevője elfogadhatóbbnak tűnt az FDA és a DEA köreiben. Dr Charles Grob, a Harbor-UCLA Orvosi Központ gyermek- és kamaszpszichiátriájának vezetője majd egy évtizedig igyekezett szabad utat nyerni az MDMA használatának végzetes rákban szenvedők szorongásának kezelésére. A 90es években engedélyt kapott a drog használatara egészséges önkénteseken, egy biztonsági tanulmányban. Az eredményeket a Behavioral Brain Research-ben valamint a Journal of Magnetic Imaging-ben publikálta 1996-ban, illetve 1999-ben.

Amit azonban igazan szeretett volna: betegekkel együttműködni. Amikor néhány év után sem az FDA sem a DEA nem kapott az ötleten, megváltoztatta indítványát. " A 90es évek végére reménytelennek tűnt MDMA-val dolgozni, annyira negatív színezetet kapott, úgyhogy átalakítottuk a tanulmányunkat és pszilocibinnel dolgoztuk ki", mondta Grob. A kísérlet 2003-ban lett elfogadva.

A szigorú irányelveknek köszönhetően a szükséges tizenkettőből mindössze két páciens fejezte be a kísérletet, és még egy várakozik.

Bíztató drogjövő

Az Arizonai Egyetemen Dr Francisco Moreno pszilocibint adott nyolc, megrögzött-mániás betegének. Az ő 2001-ben indult tanulmánya volt az első FDA által elfogadott klinikai kísérlet az utóbbi harminc évben, ami pszichedelikus drogokat használt. Pozitív eredményekkel szolgált egy nemrégiben tartott tudományos ülésen, és folyamatban van adatainak publikálása egy orvosi lapban.

"Bizakodva tekintek a jövőbe", nyilatkozta Grob a Wirednek. " Szerintem ezek a vegyületek félelmetesen kiaknázatlanok a gyógyászat és a pszichológia körében. Demisztifikálni kellene őket és kidolgozni a biztonsági paramétereket. De alapos ellenőrzéssel, szerintem, hatékonyan és biztonságosan használhatók lehetnének."  • Hírek
  • Személyi kölcsön