Gerzson
-3 °C
2 °C

Gondolattal irányított gépek

2004.06.17. 10:25
Gondolatok és azokat továbbító, az agy felszínén elhelyezett elektródák segítségével tudott irányítani egy számítógépes játékot négy önként jelentkező egy kísérlet során. Az amerikai idegsebészek által végzett vizsgálatok célja olyan, drót nélküli beültetések kifejlesztése, amik az agy jeleit a parancsokká alakítják a gépek számára.
Az önkéntesek a mozgás szóra gondolva képesek voltak egy egyszerű videojáték irányítására anélkül, hogy végtagjaikat mozgatták volna - nyilatkozta Eric Leuthard a St. Louis-i Barnes kórház kutatója a CNN-nek. A játék irányításához az elme erején kívül természetesen olyan eszközökre is szükség volt, melyek felfogják és átalakítják az agyból kijövő jeleket; az önkéntesek a kísérlet előtt két hétig feküdtek a kórházban egy számítógépre kötve, miközben a sebészek harminckét elektródát ültettek az agyukba.

Daniel Moran és Eric Leuthard amerikai idegsebészek vizsgálata azoknak a kísérleteknek az egyike, melyek célja egy olyan eszköz kifejlesztése, ami képessé teszi az embereket a számítógépek irányítására az elméjük segítségével. Ezek az eszközök jelentősen megkönnyíthetnék a mozgássérültek életét, mivel segítségükkel írni, olvasni, dolgozni, és elképzelhető, hogy mozogni is tudnának. Az amerikai kutatók által tesztelt eszköz abban különbözik a korábbi, hasonló tárgyú majom- és emberkísérleteknél használtaktól, hogy a vizsgálat során az elektródákat az agy felszínén helyezték el, nem pedig az agy mélyén.

Bedrótozva

Az agyjelleolvasót négy epilepsziás betegen tesztelték. Azért epilepsziás betegeket választottak, mert az eszköz segítségével a rohamok kialakulásáért felelős területeket is lokalizálni szerették volna az orvosok. Miután felnyitották a koponyájukat, 32 elektródát helyeztek el az agyuk felszínén a beszédért és az érzékelésért felelős területeken. A páciensek rövid idő alatt elsajátították a játék irányítását. Ráadásul meglehetősen pontosan, több mint nyolcvan százalékos pontossággal találták el a célpontokat, egy páciens pedig 33-ból 33-szor talált célba egymás után.

A kutatók most olyan elektródákon dolgoznak, melyek fizikai kontaktus nélkül is képesek az agyból érkező jelek fogására és továbbítására. "Nem lóghatnak ki drótok az agyból nagyon hosszú ideig, mivel ez növeli a fertőzés veszélyét. Célunk egy drót nélküli rendszer kifejlesztése"- nyilatkozta Leuthard. A tudós elmondta, hogy ezzel először majmokon kísérleteznek majd, a most publikált kutatási eredmények azonban komoly előrelépést jelentenek.