Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Krokodilvérrel az AIDS ellen

2005.08.17. 14:47
A hüllő vérében található ellenanyagból embergyógyászatra alkalmas antibiotikumot gyártana egy amerikai és egy ausztrál tudós. A két kutató most élesben gyűjti a krokodilvért Ausztráliában, azután megpróbálják izolálni a penicillinnél is erősebb csodaanyagot. A krokodilvérből készült gyógyszerre viszont még akkor is évekig kell várni, ha sikerülnek a kísérletek.

A krokodilok vérében található immunanyagból minden eddiginél hatékonyabb antibiotikum készíthető, ami akár az AIDS-et okozó HIV vírus ellen is sikeresen be lehet vetni, állítja egy amerikai és egy ausztrál kutató.

A létért folytatott mindennapi küzdelemben a krokodilok gyakran okoznak egymásnak súlyos sebesüléseket - a verekedő állatok nem ritkán nagy felületű nyílt sebbel vagy hiányzó végtagokkal hagyják el a ringet. Az ilyen súlyos sebesülést csak rendkívül erős immunrendszerük révén élik túl a krokodilok.

Jobb, mint a penicillin

#alt#
Sokadszorra is bebizonyosodott, hogy a krokodil az ember barátja

"Leszakítják egymás végtagjait, és annak ellenére, hogy mikrobákkal teli környezetben élnek, nagyon gyorsan felépülnek, és általában elkerülik a fertőzést" - mondta Mark Merchant amerikai tudós a Reutersnek. Merchant és társa, az ausztrál Adam Britton most Ausztrália északi részén, a Crocodylus Park nevű rezervátumban gyűjti a krokodilvért, és azt reméli, hogy a belőle kivont hatóanyagból erős, emberi felhasználásra alkalmas antibiotikumot tudnak majd előállítani.

A krokodilok immunrendszerét vizsgáló tudósok már 1998-ban rájöttek, hogy a hüllők vérében található egyes proteinek olyan, az emberre veszélyes baktériumokkal - így az általában ételmérgezést okozó Staphylococcus aureusszal- is elbántak, amelyekkel a legelterjedtebb antibiotikum, a penicillin nem tud megbirkózni. Az is kiderült, hogy a hüllők által termelt ellenanyag hatékonyabb fegyver az AIDS-et okozó HIV vírus ellen, mint az emberi immunrendszer.

Hidegvérrel

Ez többek között azért lehetséges, mert a krokodilok immunrendszere az emberével ellentétben azonnal megtámadja a kórokozókat, mihelyt azok a szervezetbe kerülnek. A hüllők vérében található ellenanyag a baktériumra veti magát és szétmarcangolja, mire az kínjában egyszerűen felrobban. "Olyan, mintha fegyvert tartana a baktérium fejéhez, azután meghúzná a ravaszt" - mondta Britton a Reutersnek. A kutató azt nem részletezte, hol van a baktérium feje.

Britton és Merchant vadon és fogságban élő krokodiloktól egyaránt gyűjti a vért: elkapják az állatot, állkapcsát összekötözik, azután egy tűt szúrnak a tarkóján futó vaskos érbe. Remélik, sikerül eleget összegyűjteniük ahhoz, hogy izolálni tudják a csodatévő antitesteket. Az embergyógyításra alkalmas módszert viszont még évekbe telhet elkészíteni, különösen mert könnyen meglehet, hogy a krokodil immunrendszere túl erősnek bizonyul az embernek, így mesterségesen kell előállítani azt, ami a krokodilnak eleve megvan. Ha elkészül, a gyógyszert a kutatók tabletta formájában képzelik el, de külsőleg is lehetne alkalmazni például égési sérülések kezelésére, amelyek hajlamosak elfertőződni.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy krokodil segít az orvostudománynak, és ezzel az emberiségnek: a hazipatika.com internetes szaklap úgy tudja, hogy az egyiptomi papiruszok tanúsága szerint például a krokodil ürülékéből hatékony fogamzásgátló hüvelylabdacs készíthető.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!