Márk
13 °C
28 °C

Legális ecstasy öt éven belül?

2001.02.07. 17:02
Néhány éven belül ismét használható lesz az ecstasy néven ismert tudatmódosító szer pszichoterápiás kezelésekre az Egyesült Államokban, állítják San Franciscóban Az Ecstasy helyzete címen tartott konferencián összegyűlt szakértők.
Gépnarancs naplemente kenődött szét a sötétedő sivatagi égen. Egy nő suttogása hallatszott, ahogy az emelkedő ütemekre lassan mozgásba lendült a tömeg. A tudományos világ haladó gondolkodói visszafojtott lélegzettel figyelték, ahogy Dustianne North kimerevítette a projektor képét és a drótnélküli mikrofonért nyúlt.

MDMA-tabletta, hétköznapi nevén ecstasy
Több mint háromszáz kutató, jogász és egészségügyi szakértő gyűlt össze múlt héten San Franciscóban, hogy a világon elsőként vitassák meg nyilvánosan a hétköznapi nevén ecstasyként ismert MDMA szabályozásának kérdését.

"A rave- és dancekultúrát félremagyarázzák a drogháborús törvények miatt. A média démonizálja kultúránkat, de a zenénkkel adják el az autóikat és ruháikat a fiataloknak" - nyitott előadásában North, amellyel azt kívánta érzékeltetni, az elektronikus zene soha nem az ecstasy használatát propagálta, hanem egy közösség összefogásán fáradozott.

A szociolóigából diplomázó North vitaindító prezentációja enyhén sokkolóan hathatott a főként orvosokból és kutatókból álló hallgatóságra, de mindenképpen szükséges volt, hogy rávilágítson a statisztikák mögött húzódó állapotokra. Tavaly Amerikában 9 halálesetet írtak az MDMA számlájára, amelyek kivétel nélkül mérgező anyagokat tartalmazó tabletták miatt következtek be. A Drug Abuse Warning Network szerint 1994 és 1998 között 27 MDMA-val összefüggésbe hozható halál történt.

dr. Alexander "Sasha" Shulgin
Az ecstasy rövid története

Az MDMA rövidítésű metiléndioxi-metamfetamint 1913-ban szintetizálták elõször a németországi Merck Pharmaceutical gyógyszergyárban. A szert dr. Alexander "Sasha" Shulgin fedezte fel újra és ismertette meg még 1977-ben néhány pszichiáterrel, akik pozitív eredményeket értek el vele pácienseik kezelésében, mivel a szer jelentősen felerősítette az érzékelést és az érzéseket.

A pszichiáterek körében azonban nem aratott osztatlan sikert, mivel egy alkalommal mintegy öt órát vett igénybe, a hagyományos ötvenperces kezelésekkel szemben, ugyanakkor egyesek elismerték, hogy egy kezelés felért egy öthónapos terápiával. Meglepő, de az MDMA kapcsolatát a zenével nem ők fedezték fel.

Drogetika
"A nyugati civiláziók mélyen beégetett puritán etikája szerint a drogok használata örömszerzés céljából tabunak számít, ugyanakkor fájdalom enyhítésére elfogadott. Valójában nincs különbség a kettő között: ha valaki depressziótól szenved és a drogtól jobban érzi magát, akkor gyógyszerről beszélnek. Ha ugyanezt a személyt normálisnak minősítik, és mégis jól érzi magát a drogtól, akkor az már elfogadhatatlan. Kivéve persze, ha a drogot nikotinnak vagy alkoholnak hívják."

Nicholas Saunders, E for Ecstasy, 1994

A szer 1984-re ecstasy néven vált az amerikai diákok kedvelt diszkódrogjává, a juppik körében kezdte leváltani a kokaint, Texasban pedig még hitelkártyával is lehetett vásárolni egyes bárokban.

1985 júliusában az amerikai drogfelügyeleti hivatal (DEA) betiltotta az ecstasy, miután a szervezet a kongresszus pánikhangulata következtében korlátlan hatalmat kapott. A pánikot az egy évvel korábban heroinpótlékként legálisan forgalmazott "kínai fehér" nevű anyag okozta, amely Parkinson-kórhoz hasonló agykárosodást okozott. A DEA a különösen veszélyes kábítószerek kategóriájába sorolta az MDMA-t, s ezzel betiltotta tudományos/orvosi célú használatát is.

A tudomány szava

A San Franciscó-i konferencia résztvevői hangsúlyozták, a szer beható kutatására égető szükség lenne, egyrészt a pszichiátriai kezelések előrelendítése érdekében, de főként, mert a tiltás ellenére (1985-ben annak hatására) egyre több fiatal használ ecstasyt, egyelőre csak homályosan ismert következményekkel.

Dr. Charles Grob, a Los Angeles-i gyermekpszichiátria központ igazgatója aggodalmának adott hangot, amiért a fiataloknak fogalmuk sincs, milyen tablettát vesznek be hétvégénkét ecstasy néven, és teszik ki magukat mindenféle veszélynek, a kutatóintézetek pedig nem vizsgálhatják ezeket az anyagokat. A klubok környékén forgalmazott tabletták eredetét Amerikában a DanceSafe nonprofit szervezet igyekszik felderíteni: a partikon ingyenes és névtelen szűréssel állapítják meg a beadott tablettákról, van-e bennük MDMA mellett egyéb anyag is.

Emanuel Sferios, a szervezet vezetője kijelentette: "Tudjuk, hogy a mindent izomból tiltó törvények 30 éve megbuktak. A fiatalok egészségének védelmében a drogok használatának pontos ismertetése és a károk csökkentése sokkal hatékonyabb módszer."

Az amerikai kongresszus büntetőjogi bizottságának legutóbbi tervezete alapján azonban tovább szigorítanák az ecstasy birtoklásáért kiszabható büntetést. A jelenlegi amerikai törvények szerint egy gramm MDMA 35 gramm marihuánának megfelelő büntetést von maga után. Az új törvény szerint a harmincötös szorzó ezerre emelkedne.

Káros hatások

A tiszta MDMA pszichés hatása
A leggyakrabban említett hatások: eufória, "minden a legnagyobb rendben van"-érzés, kitárulkozás, a gátlások feloldódása, boldogság, szeretet, bizalom saját magunk és mások iránt. Az MDMA jelentõs változásokat okozhat az érzékelésben, felerõsítheti az érzékleteket, néha el is torzítja azokat. A fokozott érzékenység különösen a tapintásban, a szaglásban és az ízlelésben jelentkezik. Az MDMA nem okoz sem hallucinációkat, sem az LSD-nél megszokott vizuális jelenségeket (spirálok, fraktálok, stb).

forrás: droglapok

Az ecstasy-vita középpontjában az áll: lecsökkenti-e tartósan az MDMA az agyban a szerotonin nevû neurotranszmitter mennyiségét. Dr. George Ricaurte, a John Hopkins University kutatója szerint egyre valószínűbb, hogy az MDMA használata hosszú távon károsítja az agyat. Ricaurte hét év után állapította meg, hogy kísérleti majmai agya kevesebb szerotonint termelt normális társaiknál.

A szer a patkányok agyában kimutathatóan károsítja a szerotoninreceptorokat, az azonban nem tisztázott, hogy embereknél kíséri-e ezt a jelenséget valamiféle tartós idegrendszeri károsodás. Dr. Grob úgy véli, elhamarkodott következtetések helyett rengeteg vizsgálatra van még szükség.

A szer jellemző fiziológiai hatása, hogy a legtöbb emberben erõsen megemeli a vérnyomást és a pulzust. Az MDMA hatása alatt álló személy könnyen figyelmen kívül hagyhatja a teste által küldött figyelmeztetõ jeleket. Több olyan halálesetrõl tudnak, amikor egy túlzsúfolt klubban valaki túlmelegedett, túl sok vizet vesztett és a szervezet a folyamatos megerõltetéstõl végül felmondta a szolgálatot.

Zöld út a pszichoterápiának?

A konferencián több beszámoló hangzott el az MDMA-terápiák pozitív hatásairól, annak bizonyítására, hogy az ecstasy több, mint egyszerű diszkódrog. A Time magazinnak és az MTV-nek is nyilatkozó Sue Stevens elmesélte, hogyan nyert boldog éveket májrákban haldokló férjével együtt az MDMA segítségével.

Stevens elmondta, a férjénél 22 évesen diagnosztizált betegség és a halálfélelem meggátolt szinte minden kommunikációt kettejük között, teljesen eltávolodtak egymástól. Több hatórás kezelés után végül sikerült feloldaniuk félelmeiket, és több vita nem volt közöttük.

Nicholas Saunders könyve
A pszichedelikus szereket kutató MAPS-szervezet alapítója, Rick Doblin úgy véli, mindössze négymillió dolláros költségvetésre van szükség, hogy az amerikai élelmiszer- és drogügyi minisztérium (FDA) jóváhagyja az ecstasy orvosi felhasználását. Doblin szerint a 15 évvel ezelőtti tiltás miatt összesen két alkalommal jóváhagyott klinikai kutatás további öt év kísérletezést igényel. Az új szabályzás azután megnyithatná a kapukat a szer szélesebb legalizációja előtt.

Az FDA meghívott képviselője nem zárkózott el a részleges legalizáció gondolatától. Katherine Bonson, a hivatal gyógyszerésze kijelentette, a kormány nincs elkötelezve a szer tiltására. Amennyiben a kutatók olyan adatokat tudnak szolgáltatni, amelyek pozitív hatásúnak mutatják be az ecstasyt, elképzelhető az orvosi célú használat engedélyezése. A pozitív adatok prezentálására világszerte több helyen folynak kutatások.

Véget érhet a drogháború?

A konferencia központi témája az ecstasy kérdésénél mélyebben gyökerező problémákat igyekezett felszínre hozni, amire a jelenlegi tömegkulturális keretek között nincs lehetőség. A drogtörvények ésszerűsítéséért dolgozunk, az emberi jogi, tudományos és egészségügyi vonatkozásokat figyelembe véve - jelentette ki dr. Ethan Nadelman, a főszponzor Lindersmith Center alapítója. "A kormányzat teljesen tehetetlen ebben a túlpolitizált ügyben."

"Az ópium és a morfium valóban veszélyes, függést okozó kábítószerek. Azonban ha egyszer elfogadjuk azt, hogy az állam kötelessége megvédeni állampolgárait saját őrültségeiktől, akkor nem tudunk komoly ellenvetéseket felhozni a további túlkapásokkal szemben sem. Jó példa erre az alkohol és a nikotin tilalma. És miért korlátoznánk az állam jóindulatú gondviselését csupán az egyének testére? Nem tud ártani az ember a saját elméjének vagy lelkének akár még pusztítóbban mint a testi ártalmak? Miért nem akadályozzuk meg abban, hogy rossz könyveket olvasson, rossz darabokat, rossz festményeket és szobrokat lásson vagy rossz zenéket hallgasson? A rossz ideológiák okozta károk biztosan ártalmasabbak mint a narkotikumok káros hatásai úgy a személyre, mint a társadalomra nézve."

Ludwig von Mises, 1949