Koronavírus adatok

2021. dec. 09.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

Mégis megjelent a mutáns madárinfluenza-vírusról szóló tanulmány

2012.05.03. 09:34
A Nature brit tudományos folyóirat szerdán közzétette a korábban heves vitákat kiváltó, módosított, emberre is fokozottan veszélyes madárinfluenza-változatról szóló tanulmányt, amelyet hónapok óta visszatartottak az amerikai kormány azon aggodalmai miatt, hogy terroristák biológiai fegyvert gyárthatnak a benne szereplő adatok segítségével.

Az amerikai kormány biológiai biztonságért felelő tudományos tanácsadó testülete, az NSABB decemberben kért meg két vezető tudományos lapot, az amerikai Science és a brit Nature magazint, hogy mellőzzék a kutatási részletek közlését a laboratóriumban génmérnökséggel létrehozott, emlősök között is terjedő mutáns madárinfluenza-vírusról, hogy mások ártó szándékkal ne tudják azt előállítani. A tanácsadó testület azonban április elején, a dolgozatokat jegyző holland és amerikai kutatócsoport átdolgozott tanulmányainak áttekintése után úgy döntött, hogy jelenlegi formájában közzé kellene tenni a mutáns influenzavírusokkal kapcsolatos két tanulmányt.

Az amerikai kormány által támogatott két kutatócsoport – a hollandiai Erasmus Egyetem Orvosi Központjában és az amerikai Wisconsin-Madison Egyetemen – laboratóriumban genetikai módosítással olyan mutáns H5N1 vírust hozott létre, amely vélhetően könnyen terjedne emberek között is. A madárinfluenza-vírus átlagos törzsei embert nagyon ritkán, csak a szárnyasokkal való együttélés során fertőznek meg, emberről emberre pedig ezek a vírusok nem terjednek.

"Nem tűnik úgy, hogy a felülvizsgált kéziratban ismertetett adatok olyan információt szolgáltatnának, amely lehetővé tenné a kutatás közegészségügyet vagy nemzetbiztonságot veszélyeztető módon való felhasználását" – írta áprilisi közleményében az NSABB. Mint hozzátette, a globális együttműködés alapvetően fontos egy esetleges világjárványra való felkészülésben, ehhez járul hozzá az információk szabad megosztása, és ezt tekintette alapelvnek a kéziratok értékelésekor is.

Az NSABB decemberi döntése nagy vitát gerjesztett. Influenzaszakértők februári genfi megbeszélésükön arra az álláspontra jutottak, hogy tervezett formájukban tegyék közzé a kutatási eredményeket, miközben egyetértettek a kutatások átmeneti felfüggesztésével.

A hollandiai kutatócsoport vezetője, a vírustörzs egyik létrehozója, és az ezzel kapcsolatos dolgozat szerzője, Ron Fouchier szerint az amerikai szakértők azt követően értettek egyet tanulmánya közzétételével, hogy tisztázta: a mutáns madárinfluenza-vírus kevésbé halálos, mint korábban feltételezték.

A Nature az amerikai Wisconsin-Madison Egyetemen működő, a japán Kavaoka Josihiro vezette kutatócsoport kutatási eredményeit tette fel szerdán a honlapjára. Előreláthatólag a Science is közli majd a hozzá benyújtott tanulmányt.