Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Gyógyítja a fogat a nanorészecskés tömés

2012.05.08. 17:03

Egészen újszerű fogászati eljárást tesztelnek a Marylandi Egyetem kutatói. A nanotechnológiás fogtömés ezüst- és kalcium-foszfát részecskékből áll. Az ezüst antibakteriális hatásának köszönhetően elpusztulnának az elhalt részektől megtisztított furatban esetleg megmaradó baktériumok, a beépülő nanorészecskés kalcium-foszfát pedig az elmélet szerint megerősítheti a fogat.

Az új tömőanyag igazi áttörés lehet a fogászati kezelések területén, széleskörű alkalmazására azonban még várni kell. Az anyagon dolgozó csapat jelenleg a nanoezüst élettani hatásainak vizsgálatait folytatja. Állat- és emberkísérletek során azt figyelik, van-e bármilyen egészségügyi kockázata vagy egyéb káros mellékhatása a lenyelt ezüstnek.

Korábbi vizsgálatok ugyanis kimutatták, hogy a természetbe kioldódó ezüst nanorészecskék nemcsak a káros mikroorganizmusokat pusztítják el, de kis méretük és nagy reakcióképességük akár káros is lehet. Egy 2008-2009-ben lefolytatott tanulmányból kiderült, hogy az ezüst nanorészecskés textilek gépi mosása közben kioldódó ezüst a csatornarendszerbe kerülve a természetes vizeket is elérheti, és ott károsan befolyásolja a kisebb halak szaporodását és fejlődését: a nanorészecskék az ikraszemekbe épülve deformálták vagy elpusztították a halak utódait.