Laura, Alida
16 °C
32 °C

Tesztoszteron segítheti az idősek fogyását

2012.05.09. 15:07

Mivel az idősebb férfiak szervezetében kevesebb nemi hormon termelődik, a női hormonpótláshoz (HRT) hasonlóan előnyös lehet számukra a tesztoszteron pótlása. Öt év leforgása alatt a vizsgálatba bevont férfiak átlagosan 16 kilogramm túlsúlytól szabadultak meg, miután tesztoszteronszintjüket visszaállították a normálisra – számolt be tanulmánya eredményéről egy kutatócsoport a Lyonban szerdán kezdődött 19. Európai Elhízási Kongresszuson.

Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a hormonpótlás kockázatokat is hordoz, például emeli a prosztatarák kialakulásának valószínűségét és a szívbetegségek megjelenésének kockázatát. „Sokkal érzékenyebb és biztonságosabb módszer az idősebb elhízott férfiak számára, ha csökkentik az elfogyasztott élelmiszer mennyiségét, mert ezáltal csökken a testsúlyuk, vele párhuzamosan pedig emelkedik szervezetük tesztoszteronszintje" – mutatott rá Richard Sharpe, az Edinburghi Egyetem professzora.

Farid Saad, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy eredetileg hormonhiány miatt kezelték a férfiakat, akiknek egy sor problémája volt a merevedési zavartól a fáradtságig és energiahiányig. Az adatok elemezésénél derült ki, hogy öt éven át folyamatosan fogytak.

Az eredményeket azért is fogadták kétkedve, mert egyes szakértők szerint nincs összefüggés a tesztoszteron alacsony szintje és a „férfi menopauza" között, amelyet alvászavar, gyengülő koncentráció és szorongás kísérhet tünetként. Érdekes a tanulmány, de nem teljesen meggyőző – mondta Ashley Grossman endokrinológus, az Oxfordi Egyetem professzora. Szerinte nem mondhatjuk ki biztosan, hogy ez a fogyás a gyógyszer hatása.

A most ismertetett tanulmányban 115 férfi vett részt, akiknek 12 hetente fecskendezték be a tesztoszteront, hogy hormonszintjük elérje az elvárt értéket.