Tibor
2 °C
8 °C

Emberi csontot növesztettek őssejtekből

2012.06.12. 10:43

Izraeli kutatók laborkörülmények között növesztettek őssejtekből emberi csontot. A fejlesztés megnyitja az utat a csonttörések új típusú kezelése előtt, és lehetővé teheti teljes csontok testen kívüli növesztését is, amihez a páciensek saját sejtjeit használhatják. A Bonus BioGroup elnevezésű izraeli biotechnológiai cég kutatói zsírszövetből nyert őssejtekből indultak ki. A csont formálásához egy háromdimenziós vázat használtak és körülbelül egy hónapig tartott, amíg 5-10 centiméter körüli hosszúságú emberi csontot sikerült létrehozniuk. Terveik szerint a kutatók még az idén megkezdik a technika klinikai próbáit is.

A Technion kutatóintézet munkatársaival együtt kidolgozott eljárásban először orvosi képalkotó berendezéssel letapogatják a páciens sérült csontját, majd a szkenneléssel kapott háromdimenziós minta alapján készítik el a gélszerű vázat. Zsírleszívás után tisztítással nyernek a páciensektől mezenchimális őssejteket, amelyeknek megvan az a képességük, hogy más típusú sejtekké alakuljanak át. Ezután a megfelelő környezetet biztosító bioreaktorban az őssejtek csontsejtekké alakulnak át, és élő csontot alkotnak a vázon.

Korábbi állatkísérleteikben sikeresen ültettek már be a kutatók egy több mint két centiméteres, bioreaktorban növesztett emberi csontot egy sérült patkány lábába, ahol az össze is nőtt az állat megmaradt csontjaival. A technika a súlyosan roncsolódott csontok esetében a teljes helyettesítést is megoldhatja a jövőben.