Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Növekszik a HIV-vírus ellenállóképessége

2012.07.23. 20:47
Egyre nagyobb a HIV-vírus ellenállóképessége több afrikai régióban az AIDS ellenes antiretrovirális (a vírus szaporodását több ponton gátló) kezelésekkel szemben. A vírus ellenállóképessége a leggyorsabban Kelet- és Dél-Afrikában nőtt, míg a kontinens többi részén és Latin-Amerikában nem változott - mutat rá a The Lancet című brit tudományos folyóiratban megjelent tanulmány.

Kelet-Afrikában a vírus ellenállóképessége évi 29 százalékkal nőtt, 8 év után a betegség elterjedtsége 7,4 százalékos volt a kezdeti 1 százalék helyett. Dél-Afrikában a növekedés évi 14 százalékot ért el, míg az elterjedtség hat év alatt 1-ről 3 százalékra nőtt. Az elterjedtségi arányok - 3,5-7,6 százalék - Dél-Amerikában és Afrika többi részén stabilak maradtak a különböző tanulmányok során több mint 15 éven át megfigyelt 26 ezer ember adatai alapján.

Az ellenállóképesség növekedése a szerény jövedelmű országokban veszélybe sodorhatja az elhalálozások és az AIDS-szel kapcsolatos tünetek csökkenésének az elmúlt évtizedben tapasztalt tendenciáját - figyelmeztetett Sylvia Bertagnolia, az Egészségügyi Világszervezet és Ravindra Gupta, a londoni University College munkatársa, a Melinda Gates Alapítvány és az Európai Unió finanszírozta kutatás vezetői. A két kutató szerint a növekedés ellenére az újabb adatok nem meglepőek, ha figyelembe vesszük az antiretrovirális kezelések hatalmas méretű elterjedését az alacsony és közepes jövedelmű országokban.

Az ENSZ AIDS elleni küzdelemmel foglalkozó szakosított szervezetének szerdán közzétett legutóbbi adatai szerint 2011-ben 8 millióan kaptak antiretrovirális kezelést a fejlődő országokban, azaz 26-szor többen, mint 2003-ban. Ennek révén jelentősen csökkent a halálesetek száma ezekben az országokban, ahol a HIV-fertőzöttek 90 százaléka él.A kutatók olyan génmutációkat találtak egy HIV-1 vírus altípusban, amelyek ellenállóvá tették a vírust a nem nukleozid reverz transzkriptázgátlók kategóriájába tartozó gyógyszerekkel szemben. Ezek elsődleges gyógyszerek, és többek között terhes vírushordozó nőknek adják, hogy a betegséget ne adják át a gyermeknek. Léteznek másodlagos kezelések is, amelyek azonban jóval költségesebbek.  • Vennék
  • Bankszámla