Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Kövérségparadoxon a cukorbetegeknél

2012.08.10. 14:00 Módosítva: 2012.08.10. 14:01

Az elhízás és a diabétesz nem feltétlenül jelent kettős átkot, ahogyan azt hinnénk, a cukorbetegséggel diagnosztizált túlsúlyos és kövér emberek ugyanis tovább élnek, mint karcsúbb társaik. A Journal of the Medical Association (JAMA) című szakfolyóiratban ismertetett megállapításokra öt korábbi tanulmány adatainak elemzésével jutottak amerikai kutatók.

Mercedes Carnethon kutatásvezető, a chicagói Feinberg orvosegyetem és az Északnyugati Egyetem munkatársa szerint ezt a kövérségparadoxont korábban is megfigyelték már olyan krónikus betegségeknél, mint a szívelégtelenség és a veseelégtelenség.

Az eredmény azonban nem jelenti azt, hogy a hízás jó módszer lenne ezen betegségek kimenetelének a javítására. Valójában nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem a többletsúly véd, hanem valamiképpen esendőbb az egészségük azoknak a vékony emberek, akik cukorbetegek lesznek. „Talán ezeknél a személyeknél genetikai háttere van a diabétesz kialakulásának, ezért nagyobb a mortalitásuk. Azoknál a normál testsúlyú embereknél, akiknek cukorbetegségük van, különösen magas a halálozási arány" – magyarázta Carnethon.

Az összesített és elemzett követéses tanulmányok résztvevői között 2600-nál alakult ki 2-es típusú cukorbetegség, közülük 12 százalék testsúlya normális volt a diagnózis idején. A túlsúlyos és az elhízott emberek körében évente 1,5 százalék volt a halálozási arány, miközben a normál testsúlyú emberek között évente 2,8 százalék.

Miután a szív- és érrendszeri betegségek egyéb kockázati tényezőit is figyelembe vették számításaikban a kutatók - így a kort, a vérnyomást, a koleszterinszintet és a dohányzást -, a vékony embereknél több mint kétszer nagyobb éves halálozási kockázatot találtak, mint a nagyobb testsúlyúaknál. Carnethon úgy véli, hogy az eredmények ismeretében az orvosoknak fokozottan oda kellene figyelniük azokra a pácienseikre, akik normál testsúlyúak, amikor cukorbetegséget diagnosztizálnak náluk.