Tovább élhetnek az aktívabb idősek

2012.08.31. 17:25

Svéd kutatók szerint hat évvel tovább élhetnek azok a hetvenedik évüket betöltött idős emberek, akik egészséges életvitelt folytatnak és idősebb korukban is aktívak maradnak. A stockholmi Karolinska Intézet munkatársai 1810, 75 év feletti embert vontak be követéses tanulmányukba; ennek eredményeit a British Medical Journal orvosi folyóirat online kiadásában ismertették.

A tizennyolc éven át tartó vizsgálat után a kutatók megállapították, hogy a leginkább egészségesnek tartott életmódot folytató férfiak hat, a nők pedig öt évvel élhetnek tovább. A szakértők hangsúlyozták, hogy sohasem késő elkezdeni az egészségesebb életvitelt, a szokások megváltoztatása még előrehaladott életkorban is növeli az élettartamot. A mozgásszegény életmód, a túlsúly, a dohányzás és a mértéktelen ivás ezzel szemben káros az egészség és a jóllét szempontjából, és megrövidíti az életet.

Az adatok elemzéséből számos érdekes összefüggésre derült fény. A dohányosok például átlagosan egy évvel korábban haltak meg, ám azok, akik középkorúként leszoktak, csaknem ugyanolyan sokáig éltek, mint azok, akik soha nem dohányoztak. A rendszeres úszás, séta vagy torna körülbelül két évvel hosszabbította meg a várható élettartamot. Azok az emberek, akiknek széles családi vagy baráti köre volt, másfél évvel éltek tovább, mint azok a kortársaik, akiknek nem volt. A kutatók azt is megállapították, hogy még 85 éves korban is négy évvel hosszabbította meg az életet az alacsony kockázatú életvitel.  • Hírek
  • Bankszámla