Gyárfás
19 °C
35 °C

Kártérítést kapott a popcorntüdős beteg

2012.09.20. 09:11

Csaknem 7,2 millió dolláros kártérítést ítélt meg egy amerikai szövetségi bíróság esküdtszéke annak a férfinak, akinél popcorntüdőnek nevezett betegség fejlődött ki a pattogatott kukorica mértéktelen fogyasztásakor.

Az esküdtszék egyetértett az 59 éves Wayne Watson állításával, hogy a pattogatott kukoricát gyártó cég, illetve a terméket értékesítő üzletlánc gondatlanul járt el, amikor a termék csomagolásán nem tüntette fel, hogy a vajas ízesítésű kukoricában alkalmazott aroma veszélyes az egészségre.

A bronchiolitis obliterans, a popcorntüdőként ismertté vált betegség rendkívüli ritka és nem gyógyítható. A pattogatott kukorica vajas ízesítéséhez használt aroma, a diacetil okozza, ha mikrohullámú sütőben felmelegítve belélegzik a páráját. Sütés közben a párolgó diacetil a légzőszervbe jutva maradandó károsodást okoz. Európában, így Magyarországon is tilos a mesterséges diacetil használata az élelmiszeriparban.

A popcortüdős perek 2004-ben kezdődtek az Egyesült Államokban, de eddig csak a gyártó üzemek dolgozóinak fizettek ki több millió dolláros kártérítéseket a vállalatok. Wayne Watson az első beteg, aki fogyasztóként nyert pert a gyártóval és az értékesítővel szemben. Watson éveken át naponta megevett néhány zacskó pattogatott kukoricát. A perben az alperesek ügyvédjei azzal védekeztek, hogy a férfi azért lett beteg, mert éveken át veszélyes vegyszereket használt szőnyegtisztításra.