Emőke
4 °C
20 °C

Ezek élnek az emberi köldökben

2012.11.15. 12:56

Valószínűleg több embert sokkolna, ha megtudnák, hogy a köldökükben egy egész kis ökoszisztéma él. Pedig ez a nyers igazság. A raleigh-i Észak-Karolinai Egyetem és az Észak-Karolinai Természettudományi Múzeum kutatói a Belly Button Biodiversity (BBB, köldök-biodiverzitás) elnevezésű projekt keretében képeket készítettek saját, kutatótársaik, bloggerek és néhány vállalkozó szellemű hallgató köldökeiről.

Változatos ökoszisztémák
Változatos ökoszisztémák
Fotó: wildlifeofyourbody.org

A Belly Button Biodiversityt azért hozták létre, hogy leszámoljanak azzal a közkeletű sztereotípiával, hogy a baktérium rossz: megtanítanák a világnak, hogy a baktériumok közül néhány kimondottan hasznos, nagyon sok közülük pedig egyáltalán nem veszélyes.

A köldök ideális hely a baktériumok szaporodásához, mivel védett kis zug, aminek a tisztán tartásával a legtöbb ember nem foglalkozik. A BBB arra kereste a választ, hogy személyenként különböző baktériumokat találnak-e a köldökben.

Eredményeik alapján a legtöbb ember köldök-ökoszisztémája meglehetősen egyedülálló. Összesen 2368 típusú baktériumot találtak, amelyekből 2188 a minták kevesebb mint tíz százalékában volt jelen. A kutatás nem tért ki a különböző köldöktípusok közti különbségekre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!