A legtöbb disznóból készülő termék szennyezett, derül ki az amerikai szupermarketekben begyűjtött nyers disznóhúsokból származó mintákból. Az ok a kevésbé ismert kórokozó, a Yersinia enterocolitica. A baktériumot a tesztelt termékek 69 százalékában mutatták ki.
A járványügyi hivatal szerint a baktérium több mint százezer amerikait fertőz meg évente, ráadásul valószínűleg minden laboratóriumban kimutatott esetre jut 120 másik, amely nem kerül be a statisztikákba. A tüntetek szokványosak: láz, görcsök és véres hasmenés.
A Consumer Reports mostani felmérésébe olyan termékeket raktak, amit milliók vásárolnak mindennap a szupermarketekben. A tanulmányban 148 sertésszeletet és 50 darált húst vizsgáltak. A minták 69 százalékában mutatták ki a Yersinia enterocoliticat, 11 százalékukban a enterococcust, amely bélsár- és húgyúti fertőzéshez vezethet. A legismertebb kórokozókból is találtak, a szalmonellát és a Listeriat négy, illetve három százalékukban találták meg.
A sertéstermelők tanácsa megkérdőjelezi az eredményeket, mivel szerintük nem volt jó a módszertan, 198 termék nem adhat megfelelő statisztikát a baktériumok elterjedtségéről. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint az eredmények megerősítik, hogy az élelmiszergyártók betartják az előírásokat.
Az eredmények ellenére jó tudni, hogy ezeket a baktériumokat megfelelő főzéssel meg lehet ölni. A sertésszeleteket 62 Celsius-fokon, míg a darált húst hetven fokon kell főzni a baktériumok elpusztításához.