Allergiát okozhat egy víztisztító vegyszer

2012.12.03. 16:31

Amerikai kutatók szerint az ivóvíz klórozása során keletkező diklórfenolok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egyre több embernél jelentkezik élelmiszerallergia. A New York-i Albert Einstein Orvostudományi Egyetem munkatársai tanulmányukban megállapították, hogy gyakoribb volt az élelmiszerallergia azoknál az embereknél, akik vizeletében magasabb volt a rovarirtó szerekben is alkalmazott diklórfenolok szintje.

Egy 2005-2006-ban készült amerikai egészségügyi felmérésben megállapították, hogy a vizsgálatba bevont, mintegy 10 ezer ember közül minden negyediknek, 2548 embernek a vizeletéből kimutatható volt diklórfenol. Ebből a csoportból 2211 embert vontak be a mostani tanulmányba, amelynek eredményét az Annals of Allergy, Asthma and Immunology szaklapban ismertették. A vizsgált emberek közül 411-nek volt élelmiszerallergiája és 1016-nak környezeti allergiája. Az elemzés azt mutatta, hogy 80 százalékkal gyakoribb volt az élelmiszerallergia azoknál, akiknél a legmagasabb diklórfenolszintet mérték.

A csapvizet helyettesíthetjük ugyan palackozott vízzel, ám máshonnan is jut a szervezetünkbe a diklórfenolokból. Elina Jerschow allergológus, a kutatás vezetője szerint más diklórfenolforrások, például a rovarölővel kezelt gyümölcsök és zöldségek nagyobb szerepet játszhatnak az élelmiszerallergia kialakulásában.  • Hírek
  • Hírek