Emma
-2 °C
6 °C

A rossz táplálkozás okozza a betegségeket

2012.12.08. 17:21

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) közleménye szerint a betegségek 80 százaléka esetén mutatható ki közvetlen vagy közvetett kapcsolat a helytelen táplálkozással. Az intézet ezért speciális étrendet dolgozott ki, először a hét, legtöbbeket érintő betegségben szenvedőknek.

A szervezet több mint ezer étel elkészítési módját vizsgálta meg. Az új receptek segítségével akár házhozszállítással is biztosítható a rendszeres diétás ebéd. Az újragondolt diéta az onkológiai, diabétesz, szív- s érrendszeri, epe- és refluxbetegségben szenvedőknek, illetve köszvényes és lisztérzékeny pácienseknek Budapesten már most is több kerületben elérhető házhozszállítással, a rendszer kiterjesztése folyamatban van.

A közleményben az OÉTI kifejtette, hogy a magyar lakosság 38 százaléka szenved valamilyen szív- és érrendszeri betegségben, 8,2 százaléka cukorbeteg, 3,6 százaléka daganatos beteg, a refluxbetegek aránya elérheti akár a 20 százalékot is, és a köszvény előfordulása is 2 százalék körüli. Az OÉTI adatai szerint a halálozás 50 százalékát szív- és érrendszeri, 25 százalékát daganatos betegség okozza.

Martos Éva, az OÉTI főigazgatója elmondta, hogy a táplálkozási rizikótényezők kiküszöbölésével az említett betegségekben szenvedők állapota jelentősen javulhat. Az új programmal kiiktatták az étrendből a mesterséges ízfokozókat, csökkentették az ételek sótartalmát, és növényi zsiradékot használtak állati helyett.