Kész az első, laborban gyártott művese

2013.04.15. 11:31
Most először készítettek mesterséges vesét laboratóriumban, ami a patkánykísérletek során majdnem olyan hatékonyan szűrte a vizeletet, mint a valódi vese. Évente százezreken segítene, ha az új eljárást embereken is alkalmazhatnák.

Első alkalommal sikerült laboratóriumban előállított mesterséges vesét készíteni. A mesterséges szerv a kísérleti patkányokba ültetve a valódi veséhez hasonlóan tudja szűrni és eltávolítani a vizeletet a szervezetből. A mostani eredmények valódi áttörést hozhatnak az orvostudományban.

Harald Ott, a mesterséges vesét fejlesztő kutatócsoport vezetője szerint ezzel segíteni lehetne a veseelégtelenségtől szenvedő betegeken, akik jelenleg csak megfelelő donor esetén jelentkezhetnek a transzplantációra.

Az Egyesült Államokban évente körülbelül 18 ezer veseátültetést végeznek, de százezer ember szerepel a várólistán. Ott szerint, ha sikerül emberekbe is beültetni a mesterséges vesét, az megoldást jelentene erre a helyzetre, és immunoszupresszív terápiára sem lenne szükség.

Majdnem olyan, mint az eredeti

A patkányvesék előállításához Ott és munkatársai egészséges patkányokat használtak donornak: az állatokból kioperálták a veséjüket, majd kémiai úton eltávolították az állatok natív sejtjeit, hogy csak maga a szerv maradjon. Mivel az eljáráshoz biológiailag semleges kollagént használtak, nem kellett attól tartani, hogy a szervezet kilöki magából a vesét.

A kutatók ezután újranövesztették a vese szerves állományát. A szerv belső felületét új sejtekkel vonták be; ha ezt az eljárást embereken végeznék el, valószínűleg a saját sejtjeiket használnák fel. A vesét oxigénnel és tápanyagokkal feltöltött üvegkamrába helyezték, és csövekkel helyettesítették a test artériáit, veséit és ereit.

A vese belsejét úgy tudták bevonni az új sejtekkel, hogy a csöveken át őssejteket juttattak a szervbe az ereken át. A patkánykísérletnél újszülött patkányokból vették a mintát, amit a transzplantáción átesett állatok húgyvezetékén át juttattak a vesébe. Körülbelül két hét alatt az új bevonat megtelepedett a szervben, és kialakulhatott a vese vizeletszűrő rendszere.

Bár az új vese megszűri és eltávolítja a szervezetből a vizeletet, a hatékonysága egyelőre még nem éri el az eredeti szervét. Ott ugyanakkor nem aggódik emiatt, szerinte az eljárás finomításával idővel ezen is javíthatnak.  • Hírek
  • Hírek