Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Éjjeli zaj növeli a szívbetegség kockázatát

2013.04.22. 16:17

Növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát a szállópor és a zaj. Az esseni Nyugat-Németországi Szívközpont orvosainak kutatása szerint az éjszakai lárma és a 2,5 mikrométernél kisebb szállópor-részecskék belélegzése összefüggésben áll a főverőerek elmeszesedésével és megkeményedésével.

Hagen Kälsch a Kardiológusok Európai Társaságának hét végi római kongresszusán mutatta be az erről szóló első eredményeket. „A közlekedés okozta terheknek ezek a formái segítenek megtalálni a magyarázatot arra, miért veszélyezteti jobban a közlekedési csomópontok közelében élőket a káros anyagok lerakódása az erekben” - mondta el Kälsch, aki szerint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát felmérő kardiológusoknak a már ismert rizikófaktorok (dohányzás, túlsúly, magas vérnyomás) mellett a zajártalmakat és a szmogot is számításba kellene venniük.

A bemutatott kutatási eredmények egy Essenben tíz éve kezdődött vizsgálat részét képezik. A kutatásban több mint 4800-an vettek részt Essenből, Mülheimből és Bochumból. Mindhárom település a Németország egyik ipari központjának számító Ruhr-vidéken fekszik. A szakértők célja az volt, hogy vizsgálati módszereket dolgozzanak ki arra, hogyan lehet jobban megjósolni a szívinfarktus és a szívhalál kialakulását.

Kälsch és munkatársai a 60-as éveik közepén járó résztvevők komputertomográfiai felvételeit elemezték ki, és összefüggésbe állították lakóhelyükön mért zajjal és szállópor-értékkel.
Az elemzésbe bevonták a társadalmi-gazdasági adatokat és az ismert egészségügyi rizikófaktorokat is. A kardiológus szerint kiderült, hogy az érelmeszesedés kockázata ezektől a tényezőktől függetlenül növekszik a közlekedés okozta terhelés hatására. Az arterioszklerózis a véredények meszessé vagy rugalmatlanná válása, a szívinfarktus és a szélütés veszélyének fokmérője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!