Ágnes
-5 °C
2 °C

Vannak, akik betépnek a HIV-gyógyszerrel?

2013.04.23. 14:40

Az USA-ban 270-ből egy ember HIV-fertőzött, 9,5 percenként pedig egy új beteggel bővül a számuk. A HIV-hez, AIDS-hez köthető gazdasági költségek évi 36 milliárd dollárra rúgnak. A gyógymódok javulása lehetővé tette, hogy a fertőzöttek a korábbinál jóval hosszabb életet éljenek, a számítások szerint 2015-re az USA HIV-fertőzött lakosságának fele ötven feletti lesz.

Az egyik legnépszerűbb gyógyszer az Efavirenz névre hallgató antiretrovírus, melyet önmagában és más készítményekkel kombinálva is alkalmaznak, mivel hatékonyan elnyomja az AIDS vírusának replikációját. Hatékonysága mellett ismert, hogy nagyon sok mellékhatással is jár: egy átlagos dózis nemkívánatos neuropszichiátriai szövődményeket okozhat, például depressziót, szorongást, alvászavarokat, rossz koncentrációt, agresszivitást, rémálmokat, hallucinációkat, paranoiát, pszichózist és téveszméket is. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozza ezeket a mellékhatásokat.

John A. Schetz, a University of North Texas Health Science Center kutatója  mechanikus megközelítéssel próbálja megoldani a problémát. Neurofarmakológusként új gyógyszerek, gyógymódok kifejlesztésén dolgozik. Felkeltették érdeklődését azok a hírek, melyek szerint a gyógyszertDél-Afrikában sokan nem rendeltetésszerűen használják.

A tablettákat összetörik, és elszívják pszichotikus hatásai miatt. A témában nem készültek tudományos cikkek, azonban a normál használatból adódóan is ismertek ilyen mellékhatások, pszichiátriai betegségek alakultak ki, olyan, a szert használó betegeknél, akik korábban semmilyen ilyen kórképpel nem rendelkeztek.

Schetz kutatása szerint egyes páciensek genetikailag hajlamosabbak erre: kevésbé hatékony az az enzimjük, amely a Efavirenz elbontásáért felelős, ezért sokkal lassabban ürül a szervezetből a gyógyszer, ami a vártnál magasabb koncentrációhoz vezet. A kutató pontosabb molekuláris vizsgálatot kezdeményezett Efavirenzzel kapcsolatban. Tanulmánya az első a témában, de mindenképpen szeretné, ha kutatásainak lenne folytatása. Nemcsak a mellékhatások tekintetében történhet előrelépés, hanem a HIV-gyógyszerrezisztencia kezelésében is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!