Auguszta
-7 °C
0 °C

Egészségtelen a Michelin-csillagos étrend

2013.04.24. 20:08
A sztráséfek receptjei elmélyítik az egészségi problémákat, mint például az elhízás, mivel zsíros ételek fogyasztására bátorítják az embereket - állapította meg az angliai Coventryi Egyetem kutatóinak tanulmánya.

Az olyan neves séfek, mint Nigella Lawson, Jamie Oliver és Delia Smith könyveinek és televíziós műsorainak, valamint a különféle televíziós főzőversenyeknek hatalmas rajongótábora van, amelynek tagjai rendszeresen kipróbálják a bemutatott recepteket. Az angol egyetem kutatói azonban 26 séf 904 receptjét elemezve kimutatták, hogy ezek az ételek igencsak távol állnak az egészséges étkezés alapszabályaitól.

Tanulmányuk alig egy hónappal azután látott napvilágot a Food and Public Health című folyóiratban, hogy egy másik tanulmány kimutatta: a celebséfek - köztük Jamie Oliver és Nigella Lawson - receptjei kevésbé egészségesek, mint az üzletekben kapható készételek. A Coventryi Egyetem szakemberei nem nevezeték meg, kiknek a receptjeit vették górcső alá. Véletlenszerűen válogattak a legnépszerűbb szakácskönyvekből és honlapokról, és csak azt tartották szem előtt, hogy a különféle ételek egyenlő arányban szerepeljenek a tanulmányban.

A receptek elemzése alapján kimutatták, hogy az alapanyagoknak csak a 13 százalékát lehet egészségesnek értékelni a Brit Élelmiszerszabvány Ügynökség által felállított követelmények alapján. Az elemzett receptek nagy részénél bizonyos tápanyagok - telített zsírok, cukrok és só - egészségtelenül nagy mennyiségben szerepeltek, ami elhízáshoz vezet, és különféle betegségek, mint a diabétesz és a szív- és érrendszeri betegségek melegágya.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!