Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

320 ezer új vírus létezhet

2013.09.04. 11:09

Amerikai kutatók szerint legalább 320 ezer felfedezésre váró vírus lehet még az állatokban. A tudósok szerint ezeknek a vírusos megbetegedéseknek az azonosítása segíthet a jövőbeni járványok megelőzésében. A kutatás az mBio nevű szaklapban jelent meg.

A kutatócsoport úgy vélik, a vírusok megismerése 6 milliárd dollárba kerülne, ami sok, viszont még mindig töredéke egy nagyobb járvány költségeinek. Ian Lipkin, a University of Columbia Center for Infection and Immunity professzora szerint arról van szó, hogy az emlősökben fellelhető vírusok széles körét kellene azonosítani. Szerintük ezzel jobban megérthetnénk a kockázatokat befolyásoló tényezőket.

Az emberre is veszélyes vírusok közel 70 százaléka, mint a HIV, Ebola, és a MERS a vadvilágból származnak, de egészen eddig nehéz volt megmérni, mekkora nagyságrendről is van szó pontosabban.

A tudósok a kutatáshoz az USA-ban és Bangladesben a denevérek egy csoportját, a repülő kutyákat vizsgálták meg. Ez az állat hordozza a Nipah-vírust, amely emberre kerülve halálos is lehet.

1897 mintát gyűjtöttek be a denevérekről, ezzel sok más kórokozóhoz is hozzájutottak, amit az állatok szállítottak. Közel 60 különböző típusú vírust találtak, olyanokat, amelyekkel egyáltalán nem találkoztak korábban.

A csapat ebből az adatból következtetett az összes ismert emlősre vetítve, és arra jutottak, hogy legalább 320 ezer vírust nem észleltünk eddig. Pedig azonosításuk fontos lehet a jövőbeni járványokkal szembeni védekezéshez. Egy hasonló projekt, a PREDICT már 240 új vírust fedezett fel a világ azon részein, ahol az állatok és az emberek közeli kapcsolatban vannak egymással.