Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Inzulin nélkül élnek a cukorbeteg egerek

2013.09.04. 12:07

Egy svájci kísérletben cukorbeteg egerek képesek voltak inzulin nélkül élni. Egyre több bizonyíték szolgál arra, hogy a zsíranyagcseréért felelős hormon, a leptin helyettesítheti a diabétesz kezelésére használt inzulint.

Egy kísérletben a Genfi Egyetem Roberto Coppari vezette kutatócsoportja olyan egereket vizsgált, amelyeknek szervezete nem állította elő a cukor lebontásához szükséges inzulin hormont. A kutatók közvetlenül az állatok agyába fecskendezték a zsírbontó leptint, így azonosítani tudták azokat az agysejtek, amelyek a leptin vércukorcsökkentő hatásáért felelősek – olvasható a Cell Metabolism című szaklapban kedden megjelent tanulmányban.

Ezután a kutatók megállapították, mely szövetek veszik fel a leptin által előkészített vércukrot. A májat, bizonyos izmokat, valamint  a zsírt égető barna zsírszövetet sikerült azonosítaniuk - közölte a Genfi Egyetem.

„A frissen nyert információknak köszönhetően alternatívákat találtunk az inzulin helyettesítésére" – mondta Coppari. Az inzulin ugyanis veszélyes is lehet: helytelen adagolása miatt lezuhanhat a vércukorszint, ez pedig eszméletvesztéssel is járhat. Ezen kívül emeli a vérnyomást és a koleszterintszintet is, ezért sok idős cukorbeteg szív- és érrendszeri problémáktól is szenved.

A leptin azonban úgy tűnik, jobb ellenfele az inzulinnal ellentétes hatású glükagon hormonnak, egyértelműen pontosabban állítja be a vércukorszintet. Nem okoz vészes vércukorhiányt, lebontja a zsírszövetet, ráadásul csökkenti az étvágyat is.