Valter
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Készül a mesterséges csecsemőmirigy

2013.11.12. 21:10

Egy nemzetközi kutatócsoport mesterséges csecsemőmirigyet készít őssejtekből és nanoszálakból. Remélik, hogy ezzel javítható az immunrendszer működése, ami többek között rákbetegeken és HIV-fertőzötteken segíthet.

Mi az a csecsemőmirigy, és mit csinál?

  • A csecsemőmirigy serdülőkorban a legtöbb embernél zsírszövetté, majd kötőszövetté alakul, de a működése nem áll le teljesen: olyan sejteket termel, amik felismerik az idegen anyagot és a rákos sejteket, illetve szabályozza az ilyen sejteket elpusztító leukociták működését.

És miért kéne ezt mesterségesen előállítani?

  • A cseh, amerikai, skót, spanyol és ukrán kutatókból álló csoport szerint a mesterséges mirigy segíthet a HIV-fertőzötteken, illetve a transzplantáción vagy kemoterápián átesett, meggyengült immunrendszerű betegeken. Ha a felnőttek csecsemőmirigye megmaradna, az erősíthetné az immunrendszerüket.

Hogyan működik ez az egész?

  • A nanoszálakból készült eszköz olyan csecsemőmirigy-szerkezetet jelent, amin jól megtapadhatnak az őssejtek.

Kinek az ötlete volt?

  • Az észak-csehországi Liberecben működő vállalat, a  Nanopharma nevű kis gyógyszeripari cég három fiatal munkatársa végezte a munka oroszlánrészét. Amerikai, skót, spanyol, ukrán és török immunológusokkal dolgoznak együtt.

Meddig kell még várni rá?

  • Liliana Berezkinova, a Nanopharma egyik vezetője szerint az első mesterséges csecsemőmirigy év végére készülhet el.