Ételdetektorral az ételallergia ellen
További Egészség cikkek
- Magyarországon egyelőre nem lesz legális az orvosi marihuána
- Hadat üzennek a spanyolok a homeopátiának
- Akár 20 évvel is képesek késleltetni az orvosok a menopauzát
- Csokoládét vagy kávét kell szagolni, ha le akar szokni a dohányzásról
- Sejtekkel és véredényekkel is rendelkező szívet nyomtattak izraeli tudósok
A kanadai Isabel Hoffman megálmodott egy olyan hordozható eszközt, a Tellspecet, ami pillanatok alatt feltérképezi a vizsgált étel pontos összetevőit, ami segítséget jelenthet többek között az ételallergiás betegeknek is. Az Indiegogo közösségi pénzgyűjtőn 386 ezer dollár jött össze rá a remélt 100 ezer helyett.
Az ételallergiások száma folyamatosan nő, a felnőttek körülbelül két százaléka, a gyermekek körülbelül hat százaléka ételallergiás. Az ételallergia az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra.
Hoffman lányának többféle ételallergia és a lisztérzékenység is nehezíti az életét, ezért az anyuka egy olyan eszköz megvalósítását tűzte ki célul, ami segítséget jelent az egész családnak. A Tellspec névre hallgató, kulcstartóra akasztható eszköz lézerrel vesz mintát az adott ételből, és egy mobilalkalmazással írja ki az összetevőit. Azt mondja, megdöbbentő eredményeket tapasztalhatunk, és a csomagoláson szereplő összetevők mögé láthatunk.
A Tellspec még csak koncepció, de a tervek szerint meg tudja határozni az ételek kémiai összetevőit, feltünteti az allergén-információkat, továbbá megjeleníti az étel ásványianyag- és kalóriatartalmát is. Nyomon követhető vele a napi kalóriabevitel, és naplózható az is, hogy érzi magát a felhasználó egy-egy étkezés után.
Egyre több alapanyag
Az allergiák kialakulását segíti, hogy az élelmiszeripar is átalakul: változnak az alapanyagok, mások az előállító és feldolgozási folyamatok, sőt az étkezés egyre változatosabb, ma már sokkal könnyebb más kultúrák, akár több ezer kilométerre található földrajzi területek gasztronómiai jellegzetességeinek megismerése.
Az új ízek addig ismeretlen alapanyagoknak és feldolgozási eljárásoknak köszönhetők, viszont ugyanez veszélyes is: a behozott és a helyi alapanyagok együtt eddig ismeretlen allergiákat okoznak. Emellett egyre nő a túlfinomított, agyonfeldolgozott élelmiszerek iránti kereslet, melyeknek nagy mennyiségben tartalmaznak önmagukban is jelentős allergén hatással bíró összetevőket.
Viszont a nyers élelmiszerek fogyasztása sem garancia arra, hogy nem alakul ki ételallergia: a növényvédőszerek, műtrágyák, hozamfokozók, az állattartás során alkalmazott speciális tápszerek és antibiotikumok mind-mind idegenként hatnak az emberi szervezet számára.
Életveszélyes is lehet
Az allergiás reakció lehet kellemetlen, de veszélytelen, bizonyos esetekben azonban életveszélyes is. Az ételallergia tünetei általában az adott étel elfogyasztását követően néhány perccel vagy néhány órával alakulnak ki. A leggyakoribb tünetek:
- a száj zsibbadása
- a bőr viszketése
- csalánkiütés, kiemelkedés nélküli piros foltok a bőrön
- az ajkak, az arc, a nyelv és a torok megduzzadása
- ziháló légzés, az orr nyálkahártya megduzzadása
- hasi fájdalom, hasmenés, émelygés, hányás;
- szédülés, ájulás;
- ekcéma
- Az allergia súlyos megjelenési formája az úgynevezett anafilaxia, amely életveszélyes tünetekkel jár és azonnali orvosi ellátást igényel! Az anafilaxia tünetei az alábbiak:
- a légutak szűkülete, ide értve a torok duzzanatát (gombócérzést a torokban) és a hörgők, hörgőcskék összehúzódását, ami megnehezíti a légzést;
- vérnyomáscsökkenés (általános értágulat miatt), ami először gyengeséget, szédülést, súlyos esetben eszméletvesztést, esetleg halált okoz (keringési sokk);
- gyors pulzus (a szervezet válasza az értágulatra, ellensúlyozandó annak vérnyomáscsökkentő hatását).