Orsolya
10 °C
21 °C

Halott ikertestvére volt a gyerekei anyja

2014.02.08. 08:19

Halott ikertestvére gyerekeit hordta ki egy nő, aki magában hordozta az iker génjeit – a történet nem új, de megint elárasztotta az internetet az amerikai nő esete. Egy igen ritka genetikai állapot miatt egy nőnek nem hitték el, hogy gyerekei tényleg az övéi. A DNS-teszt azt mutatta, hogy az apa egyezik, de nem ő az anya. Bonyolult sztori, kezdjük az elején.

Lydia Fairchild már két gyerek anyja volt és éppen terhes volt a harmadikkal. Kapcsolata azonban megromlott párjával, így 26 éves korára egyedül találta magát, munkanélküliként három gyerekkel. Állami segélyért folyamodott, ehhez azonban DNS-vizsgálattal kellett bizonyítania, hogy a gyerekek az övék.

És ekkor jött a meglepetés: kiderült, hogy a tesztek alapján nem Fairchild a saját gyerekeinek az anyja. A hatóságok eljárást akartak indítani ellene csalás és hamisítás miatt, még az apát is kihallgatták, hogy honnan vannak a gyerekek. A nő szülészorvosát is elővették, aki annyit mondott a hatóságoknak, hogy elég régóta orvos, tudja, milyen az, amikor valaki szül.

Ezzel párhuzamosan, az ország másik felében egy másik nő hasonlóan bizar helyzetbe került. Karen Keegan szintén DNS-tesztet végzett és kiderült, hogy három fia közül kettőnek nem ő a genetikai anyja. Mivel a legfiatalabbnak a vizsgálat szerint ő volt, orvosai vizsgálódni kezdtek. Kiderült, hogy Keegan egy nagyon ritka genetikai kórban szenved, amit kimériának hívnak.

A kiméra egy görög mitológiai szörny volt három fejjel, elöl oroszlán, középen kecske, hátul sárkány. Innen kapta a jelenség is a nevét, amelyet azokra az élőlényekre használnak, akik több ivarsejtből jöttek létre. Ezek az emberek ikerként kezdték életüket, de a fejlődés nagyon korai szakaszában az egyik embrióba beleolvadt a másik. Az eltűnt iker génjei azonban megmaradnak a testben.

Keegannél meg is találták azokat a géneket, amelyek egyeznek a gyerekei génjeivel. Kiderült, hogy korábban pajzsmirigyműtétje volt és a pajzsmirigyben talált gének egyeztek végül a gyerekek génjeivel.

Az ő esete segített Lydia Fairchildnak is: egy későbbi vizsgálatnál megtalálták az egyező géneket. Nála is a benne élő iker génjei okozták a kavarodást. Végül minden jóra fordult, elismerték, hogy ő a saját gyerekei anyja. A történet pedig időről időre előbukkan és mindig vannak olyanok, akik még nem hallották az esetet.