Nándor
3 °C
16 °C

Bedrótoznak száz egészséges embert

2014.02.17. 10:30

Száz egészséges ember megengedte a tudósoknak, hogy folyamatosan monitorozzák őket alvás közben, háromhavonta megvizsgálják a székletüket, mérjék a vérükben lévő fehérjék szintjét, és szekvenálják génjeiket. A kutatók arra keresik a választ, hogy testünk folyamatos vizsgálatával vajon időben ki tudják-e mutatni a jövőbeni betegségeket, és meg tudják-e akadályozni azok kialakulását.

Aki követi az egészségügyi híreket, sokszor találkozhatott olyan bejelentésekkel, hogy egereken vagy sejtkultúrákon elvégzett vizsgálatok szerint fehérjék előre jelezhetik bizonyos betegségek, például az Alzheimer-kór vagy a rák későbbi kialakulását. A száz emberen elvégzett monitorozási projektben pontosan ezeket a kutatási eredményeket használják fel.

A magántulajdonban lévő Institute for Systems Biology kutatóintézet kísérletének azonban vannak gyenge pontjai. A Nature tudományos lapban arra hívják fel a figyelmet, hogy a kutatók a kísérletezés számos alapszabályát megszegték: nem lesz sem kontrollcsoport, sem vakteszt. Ráadásul a tudósok elküldik a vizsgálatok eredményét a résztvevőknek, akik ennek hatására meg tudják változtatni a szokásaikat, hogy egészségesebbek legyenek. Ez nyilvánvalóan jó nekik, de tudományos szempontból megnehezíti a mérésekkel nyert adatok elemzését.