Koraszülést okozhat egy baktériumtörzs

2014.05.23. 10:28

Baktériumok élnek a magzatot tápláló méhlepényben, és lehetséges, hogy ezeknek mikrobáknak hatásuk van a koraszülésre – állapította meg egy amerikai kutatás. A várandós nő méhlepénye nem olyan steril, mint eddig gondolták: kicsi, de sokszínű baktériumcsoport él benne, mely a kutatókat leginkább a szájüregben lévő mikrobák összetételére emlékezteti – olvasható a Science Translational Medicine című szaklapban.

A tudósok összefüggést találtak a koraszülés és a méhlepény baktériumai között – írja az MTI. A várandósság alatti fertőzések – köztük a húgyúti fertőzés – és a koraszülés közötti kapcsolat régóta ismeretes. Az amerikai kutatók most ennek az összefüggésnek a hátterében álló folyamatok részleteit vizsgálták meg.

A méhlepény a terhesség elején jön létre, és a köldökzsinóron keresztül táplálékkal és oxigénnel látja el a növekvő embriót. Ezen kívül természetes korlátot képez az anyai és a magzati vérkeringés között, és megakadályozza, hogy bizonyos káros anyagok és kórokozók az anya szervezetéből átkerüljenek a magzatba.

A méhlepély mégsem szűr ki minden káros anyagot az anyai vérből, a baktériumok egy részét sem. A houstoni Baylor Orvosi Egyetem és a Texasi Gyermekkórház Kjersti Aagaard vezette kutatócsoportja összesen 320 placentát vizsgált meg, mind szülés után kerültek hozzájuk.

Géntechnikai eljárásokkal azonosították a méhlepényből származó baktériumtörzseket. Ezután összehasonlították azokat a test más részeinek baktérium-összetételével. Az emberen és az emberben élő baktériumokat az elmúlt években az emberi mikroorganizmusok projekt (Human Microbiom Project) keretében térképezték fel.

A placenta baktériumai minden anyánál különböztek, számuk általában csekély volt. A legtöbb nőnél megtalálták az E.coli bélbaktériumot. A mikrobák többsége ártalmatlan volt, az emberen általában megtalálható baktériumok közé tartoztak.

A baktériumok összetétele a szájüregéhez állt legközelebb, azon belül is a nyelven, a mandulákon és a fogkőben lévő törzsekhez hasonlított. Valószínű, hogy a terhesség korai szakaszában kerülhettek az anya véréből a méhlepénybe. A tanulmány ezzel arra is új adatokat talált, hogy mikor kezdenek betelepülni a baktériumok a gyermek szervezetébe: már az anyaméhben, a méhlepényen keresztül.

A koraszülöttek édesanyjánál bizonyos kórokozókból több volt, másokból kevesebb. A baktériumok koraszülésre gyakorolt hatását a kutatók most újabb vizsgálattal akarják pontosabban megismerni.  • Hírek
  • Hírek