18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Durva videó: szívátültetés hat percben

2014.07.08. 20:52

A szívátültetés évente háromezernél is több ember életét menti meg. A beavatkozás évekkel vagy akár évtizedekkel hosszabbítja meg egy amúgy akár gyógyíthatatlan beteg életét. Ennek megfelelően nem is egyszerű végrehajtani: ha minden jól megy, 10-12 órás operáció kell ahhoz, hogy valaki új szívet kapjon.

Ezt a 10-12 órát sűríti össze az alábbi, eredetileg a Youtube-ra feltöltött videó hat nagyon intenzív percbe. Az első bemetszésnél kezdünk, végignézzük, ahogy az orvosok szép módszeresen elkötik a szívbe vezető ereket, eltávolítják a beteg szívet, majd a helyére teszik a donorszervet, összekötik az ereket, végül a műtétet végző orvos elektromos sokkal indítja be a szívverést. A videó a mellkas összezárásával ér véget, de tényleg csak az nézze meg, aki bírja az ilyesmit, a feltöltő ugyanis eredetileg orvostanhallgatóknak töltötte fel a videót, nem borzongani vágyó civileknek.

Az első szívátültetést egy dél-afrikai orvos, Christiaan Barnard végezte el még 1967. december 3-án, Cape Townban. Louis Washkansky, az első szívátültetett beteg kilencórás műtét árán jutott akkor új szívhez, de az immunrendszere olyan gyenge volt, hogy 18 nappal később tüdőgyulladás miatt meghalt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport