11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 2
Ghána 3
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 1
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 2
Uruguay 0

Székletmintából mutatják ki a vastagbélrákot

2014.08.12. 15:24
A vastagbélrák első DNS-en alapuló szűrővizsgálatát engedélyezte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatóság (FDA).

A Cologuard elnevezésű teszt a páciens székletmintájában azonosítja a normálistól eltérő mutációkat, amelyek a rák korai jelei lehetnek. Akinél a teszt pozitív, annál kolonszkópiás (béltükrözéses) vizsgálat következik, hogy megállapítsák a betegséget – írja az MTI.

Az orvosok hosszú ideje végzik a székletminta szűrését, de eddig vérnyomokat kerestek benne, ami daganat vagy az azt megelőző polip jele lehet. Ám a Cologuardot kifejlesztő Exact Sciences kutatásai azt mutatták, hogy a DNS-alapú teszt pontosabban állapította meg a rákos daganatot és a veszélyes polipot, mint a székletminta hagyományos vérvizsgálata.

A Cologard 92 százalékos pontossággal mutatta ki a vastagbélrákot, 42 százalékos pontossággal a polipot. A hagyományos vérvizsgálat 74, illetve 24 százalékos pontosságú volt. A kutatást tízezer páciens részvételével végezték.

Az új szűrővizsgálat azonban nem minden tekintetben volt jobb, mint a hagyományos. A Cologard több esetben talált daganatot ott, ahol egyébként nem volt, mint a vérvizsgálat.

A jelenlegi amerikai irányelvek az 50-75 éveseknek évente javasolnak székletszűrést, tízévente kolonoszkópiát. A vastagbélrák kimutatásának ez utóbbi a legmegbízhatóbb módja, ám sokan vonakodnak a fájdalommal járó beavatkozástól.

A vastagbélrák a daganatos halálokok közül a második az Egyesült Államokban, idén a becslések szerint több mint 50 ezer páciens halálát okozhatja. Több mint két évtizede csökken a vastagbélrákos halálozási arány, ez a javulás a szűrővizsgálatoknak köszönhető. A veszélyeztetett korosztálynak azonban még mindig csak 60 százaléka megy el a szűrésre.  • Hírek
  • Bankszámla