Fábián, Sebestyén
-1 °C
7 °C

WHO: Az adott körülmények között oké az emberkísérlet

000 Par7940017
2014.08.12. 15:28

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleménye szerint az adott körülmények között, az ebola járvány méreteire tekintettel etikus, hogy kísérleti stádiumban lévő gyógyszerekkel próbálják kezelni a vírussal megfertőződött betegeket. A közleményt azt követően adták ki, hogy a libériai kormány bejelentette: kapott egy szállítmányt a Zmapp nevű szerből, miután külön kérte azt az Egyesült Államok kormányától.

A WHO szerint ugyanakkor a kísérleti gyógyszereket körültekintő tájékoztatás mellett lehet csak alkalmazni, és fontos, hogy a kezelés során szerzett tapasztalatokat nyilvánosan megosszák a kezelésben részt vevő orvosok. A világszervezet szerint pont az adatgyűjtési és -kezelési kérdések megválaszolása lesz a legnehezebb, hiszen a kezelés most nem elsősorban kutatás jellegű, hanem a betegek ellátására koncentrál.

Az sem teljesen tiszta egyelőre, hogy pontosan ki is fizeti a kezeléssel kapcsolatos költségeket, főleg mert a WHO épp a múlt héten nyilvánította nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek az aktuális ebolajárványt.

A Zmapp először akkor került be a hírekbe, mikor kiderült, hogy ezzel a szerrel kezelték azt a két beteget, akit az USA-ba szállítottak kezelésre. Akkor arról volt szó, hogy a két fertőzött állapota javult, viszont az nem derült ki, hogy ez mennyire volt a Zmapp hatása. Egyes információk szerint Zmappot kapott az a római katolikus pap is, akin Spanyolországba hazatérve jelentek meg az ebola jelei, és aki bele is halt a fertőzésbe.

A Zmappot eddig csak majmokon tesztelték, és egyelőre hivatalosan nem állt készen az emberes próbákra. Ugyanakkor nem a Zmapp az egyetlen ebolaellenes szer, az MTI gyűjtése szerint számos cég fejleszt oltóanyagot és gyógyszert az Ebola-vírus ellen, ám eddig egyetlen szer sem lépett a kipróbálás második klinikai fázisába, amikor a vizsgálati készítmény terápiás hatását vizsgálják emberek esetében, így engedélyt sem kapott egy sem.

 • A GSK gyógyszergyár az amerikai Allergia és Fertőző Betegségek Országos Intézetével (NIAID) együtt fejleszt védőoltást, amely főemlősöknél bíztató eredményeket mutatott. A vakcina a klinikai tesztek korai szakaszába léphet, ha erre az amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (FDA) engedélyt ad. A NIAID 2014 őszére várja a tesztek indulását.
 • A Johnson & Jonhson Crucell nevű részlege szintén a NIAID-dal együtt fejleszt védőoltást, amelynek első klinikai tesztjei 2015 végén, 2016 elején kezdődhetnek. A Crucell-vakcinát azért dolgozták ki, hogy további védelmet nyújtson a Marburg elnevezésű, súlyos és gyakran halálos kór ellen, amelyet az Ebola-családjába tartozó vírus okoz.
 • A Bavarian Nordic dán gyógyszergyár az Imvanex nevű, himlő elleni védőoltását alakítja át filovírus elleni injekcióvá. (Az ebola a filovírusok közé tartozik.) Az amerikai kormány 17,9 millió dolláros (4,2 milliárd forint) szerződést kötött a céggel 2012-ben. Az Imvanex injekcióban beadható formája valószínűleg 2015-ben lép a klinikai tesztek első szakaszába.
 • A Profectus Biosciences jó eredményekkel tesztelte majmokon a vakcináját. Egyetlen, izomba adott injekció megóvta az összes rhesus majmot a megbetegedéstől, amikor három héttel később Ebola-vírussal fertőzték meg őket. A cég az reméli, 12 hónapon belül elkezdhetik a klinikai teszteket.
 • A Tekmira kanadai gyógyszergyárnak az FDA újra engedélyezte, hogy folytathassa gyógyszere tesztelését ebolafertőzött emberek részvételével, miután múlt hónapban leállította a próbákat. A hatóság azután függesztette fel a teszteket, hogy biztonsági aggályok merültek fel a szer legnagyobb adagja miatt.
 • A Biocryst gyógyszergyár BCX4430 jelű gyógyszerét a Marburg-vírus kezelésére fejlesztették ki, és a tesztek első, a klinikait megelőző fázisában van. Elemzők szerint az Ebola-fertőzés gyógyítására is alkalmas lehet.
 • A Siga Technologies kísérleti, ST-383 elnevezésű szere meg akarja akadályozni, hogy a vírus a gazdasejtbe hatoljon, ezzel hatásosan vetne véget a szaporodási ciklusának. Állatokon már kipróbálták - közölte a gyógyszergyár.
 • A Medivector japán partnerével, a Fujifilmmel közösen tárgyalásokat folytat az FDA-val, hogy a Favipiravir influenzagyógyszerét átalakítva az Ebola-vírus ellen is kipróbálhassák.
 • A Sarepta Therapeutics Ebola-vírus elleni gyógyszerének klinikai tesztjei megkezdődtek, de a kormányzati finanszírozást két éve elveszítették.
 • A kaliforniai MAPP gyógyszercég akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor Ebola-vírus elleni gyógyszerüket beadták két amerikai betegnek, akik segélyszervezeteknél dolgoztak a járvány sújtotta Nyugat-Afrikában. Mindkét páciens a javulás jeleit mutatja. A szert azonban még csak állatokon próbálták ki.
 • A Nanoviridices gyógyszergyár múlt héten azt jelentette be, hogy folytatja Ebola-vírus elleni szerének fejlesztését.