Vilhelmina
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

3D nyomtatóval pótolják a koponyáját

2014.08.29. 10:31

3D nyomtatással készítik el annak a kínai gazdálkodónak a hiányzó koponyacsontdarabját, aki lezuhant egy háromszintes épületről, és jókora részen betörte a fejét – írja az MTI. A titánból készülő pótlást a legújabb technológia felhasználásával Senhszi tartomány székhelyén, egy hsziani kórházban végzik majd el a Hu családnevű, 46 éves betegen.

A személyre szabott implantátumot 3D-s nyomtatóval állítják elő, majd a bőr alá építve illesztik a koponya ép részeihez. Az orvosok arra számítanak, hogy a titánháló felveszi a koponya eredeti alakját.

Kínai orvosok Pekingben nemrég hasonló módon gyártott csigolyát építettek be egy 12 éves rákbeteg gyermek gerincébe. A csigolyát tumor támadta meg, az implantátummal meghagyták a csontképződés lehetőségét is – számoltak be a Pekingi Egyetem kórházának szakorvosai. A világon állítólag eddig egyedülálló beavatkozás öt órán át tartott.

A South China Morning Post című hongkongi lap összeállításában emlékeztet rá, hogy bár a 3D-technológiát egyelőre még elvétve használják az egészségügyben, volt már példa ily módon készített állkapocs-, csípő-, illetve medenceimplantátum beépítésére is.