Gyógyítható betegségek pusztítanak az ebola miatt

2014.09.03. 11:22

Az ebolajárvány által sújtott nyugat-afrikai országokban egyre többen halnak meg gyógyítható betegségekben is amiatt, hogy minden orvosi kapacitást a halálos kór gyors terjedésének megfékezése foglal le – idézi az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet jelentését az MTI.

Rontja a helyzetet az is, hogy a járvány által leginkább sújtott Sierra Leonéban, Libériában és Guineában sok helyen üresen állnak az egészségügyi állomások, rendelők, vagy azért, mert a helyi orvosok megfertőződtek ebolával, vagy mert a személyzet a fertőzéstől való félelmében nem megy munkába.

„Ebből adódóan egyre több ember hal meg olyan gyógyítható betegségekben, mint a malária vagy a hasmenéssel járó fertőzések. Emellett a szüléseknél megszűnt a lehetőség a császármetszésre” – mondta el a dpa német hírügynökségnek Mariano Lugli, a segélyszervezet nemzetközi műveleteinek igazgatója.

Joanne Liu, az MSF elnöke arra szólította fel kedden a gazdag országokat, hogy küldjenek orvoscsoportokat az ebola sújtotta nyugat-afrikai országokba. Az ENSZ tagállamaihoz intézett New York-i beszédében Liu hangsúlyozta: a segélyszervezeteknek és a nyugat-afrikai kormányoknak nincs kapacitásuk a hat hónapja terjedő járvány megállítására, ehhez külföldi államok közbelépésére van szükségük.  • Hírek
  • Bankszámla