Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Ezért tudunk a sötétben is kimenni a vécére

2014.10.06. 13:40
A 2014-es orvosi Nobel-díj nyerteseinek kutatása röviden összefoglalva az agy belső GPS-ének működését magyarázza meg. A díjazott kutatók a különböző agyterületek speciális sejtjeinek működését, illetve az agy olyan, ezekből következő funkcióit írták le, amik segítségével megtudtuk, hogy tájékozódik az agy a külvilágból érkező ingerek alapján felépített belső térkép alapján.

Dr. Nusser Zoltán, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója szerint O'Keefe, illetve a Moser házaspár munkája tulajdonképpen azt magyarázza meg, hogy születnek az agyunkban azok a mentális térképek, amik segítségével tájékozódni tudunk a világban. „Ez az az agyi funkció, ami segítségével éjjel, sötétben is ki tudunk menni a vécére anélkül, hogy nekimennénk a dolgoknak, illetve ennek segítségével tervezzük meg, hogy jutunk el egyik helyről a másikra például autóval, és mi van, ha hirtelen útlezárásba botlunk” – foglalta össze az Indexnek a szakember.

Először az egészséges agyat kell megérteni

Nusser szerint bár a díjazott felfedezésnek gyakorlati haszna például a gyógyászatban csak kevés van, az agykutatás elmúlt egy-két évtizede nem feltétlenül azért fontos, mert konkrét megoldások születtek konkrét betegségekre. Hosszabb távon persze ez a cél, de ahogy a szakember fogalmaz, „az ilyen fontos eredmények segítségével értjük meg, hogy működik az egészséges agy, és ha ez megvan, akkor a hibás működés is könnyebben megérthető”.

A magyar kutató szerint az egyáltalán nem meglepő, hogy a Moser-házaspárt díjazták. „Amikor a gridsejtekről szóló cikkük 2005-ben megjelent, az egész szakma tudta, hogy ez a felfedezés nagyon komoly dolog, pár hónapon belül már a témában rendezett konferenciákon is alapvetésként szerepelt ez az eredmény.” Nusser szerint az sem furcsa, hogy egy viszonylag régi, 40 évvel ezelőtti felfedezés és egy friss, alig 9 évvel ezelőtti eredmény együtt kapta a díjat. „Moserék eredménye önmagában is fontos, de O'Keefe-et is megerősítik, úgy igazságos, hogy mindhármukat elismerik.”

A felfedezés kulcsfontosságú

„A tájékozódási képesség kulcsfontosságú létünk szempontjából. John O'Keefe, May-Britt Moser és Edvard Moser kutatásai olyan kérdést oldottak meg, amely sok évszázadon keresztül foglalkoztatta a tudósokat és a filozófusokat, azt, hogy miként képes az agy a környezetben való eligazodáshoz szükséges térképét megalkotni" – hangsúlyozza a bizottság közleménye.

A helymeghatározó rendszer első komponensét 1971-ben fedezte fel John E. Keefe, aki állatkísérletek során észrevette, hogy az agykéreg memóriáért felelős területén, a hippokampuszban mindig ugyanaz az idegsejttípus aktiválódik, amikor a patkány a helyiség egy bizonyos részén tartózkodott. Másfajta idegsejtek aktiválódtak viszont, amikor az állat a laboratórium egy másik szegletében tartózkodott. A kutató ebből arra következtetett, hogy e „térsejteknek” a környezet feltérképezése a feladata, írja az MTI összefoglalója.

2005-ben May-Britt és Edvard Moser az agy helymeghatározó rendszerének egy másik kulcsfontosságú elemét fedezte fel: az úgynevezett entorhinális (szagló) agykéregben megtalálták a koordinátarendszerbe szerveződött hálózati sejteket, amelyek lehetővé teszik a helymeghatározást és az optimális útvonal megtervezését.

A továbbiakban képalkotó berendezésekkel végzett kutatások, valamint az idegsebészeti műtéteken átesett betegek vizsgálata bebizonyította, hogy az emberi agyban is léteznek térsejtek és hálózati sejtek. Az Alzheimer-kórnak már a korai stádiumában sérül a hippokampusz, valamint az entorhinális agykéreg, így a betegek gyakorta eltévednek. Az agy helymeghatározó rendszerének megismerése segít megérteni a térbeli tájékozódás képessége elvesztésének mechanizmusát az Alzheimer-kórban szenvedőknél.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?