Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

A melldaganat manipulálja a csontszövetet

2015.05.29. 16:01

A rosszindulatú melldaganatok képesek megváltoztatni a csontszövetet, hogy elősegítsék az áttétképződést - erre a következtetésre jutottak a Sheffieldi Egyetem és a Koppenhágai Egyetem kutatói. Az áttétes mellrák az esetek 85 százalékában egyéb szervek mellett a csontokban is metasztázisokat képez - derül ki a Nature brit tudományos lapban megjelent tanulmányból.

A brit és a dán kutatók felfedezték, hogy a mellrák áttétes formáinál a vérben magasabb egy enzim, a LOX (lipoxil-oxidáz) szintje, a fehérjét a tumorsejtek termelik.

A csont egy élő, folyamatosan változásban lévő szerv, megfelelő szerkezetét, állagát az összehangolt csontlebontási és csontképződési folyamatok biztosítják- írja az MTI. Egérkísérletekkel a brit és a dán kutatók viszont kimutatták, hogy a LOX-enzim megzavarja a csontátépülés élettani folyamatát, így károsodik a szerkezete, szövethiányok alakulnak ki.

Gátló gyógyszerek alkalmazásával azonban megakadályozható a csontáttétek képződése.

A növekvő enzimaktivitást csupán az úgynevezett ER-negatív mellráknál figyelték meg, amely az esetek harmadát teszik ki, viszont sokkal agresszívabb, mint a melldaganat egyéb formái.

Az állatkísérletekkel bebizonyosodott, hogy az áttétképződés megakadályozható csontritkulás elleni készítmények, bifoszfonátok alkalmazásával is.

„Az elsődleges daganat sejtjei mintegy előkészítik a talajt a további terjeszkedésükhöz, megváltoztatva az enzim segítségével a csontszövet állagát, ezáltal megkönnyítve a beépülésüket” - magyarázta Alison Gartland, a Sheffieldi Egyetem docense, a tanulmány vezető szerzője, aki szerint kutatásaik jelentős előrelépést jelentenek az áttétképződés megakadályozása szempontjából.