Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Ha fogyni akar, ne DNP-t rendeljen, mert meghal

2015.06.03. 12:06

Külföldi internetes oldalakon könnyen megrendelhető egy igen veszélyes, 2,4-dinitro-fenol (DNP) nevű anyag, amelyet fogyasztószerként árusítanak – írja az ÁNTSZ. Mivel a külföldi weblapok Magyarországra is szállítanak, összegyűjtötték a fontos információkat. 

A DNP régóta ismert, először a hadászatban használták robbanó tulajdonsága miatt, majd festékként, fakonzerváló szerként, gyomirtóként, illetve a fényképészetben előhívószerként alkalmazták. Fogyasztó hatását 1933-ban fedezték fel az Egyesült Államokban, házi fogyasztószerként kezdték használni, de jelentős mellékhatásai és a hirtelen halálesetek miatt először 1938-ban, majd később 2003-ban ismételten betiltották. Az első halálesetet 1918-ban írták le, ezt még munkahelyi behatás okozta, a további halálesetek többsége azonban már fogyasztószerként történő használata miatt következett be. 1981-ben egy amerikai orvos saját magánklinikáján fogyasztószerként, gyógyító célzattal „sejten belüli hipertermia” néven újra használni kezdte a DNP-t. Az orvost a bíróság elítélte.

Már 3 grammja halált okoz

Az anyag lenyelve, belélegezve, valamint bőrön át is jól és gyorsan felszívódik. Egy  esetleírás szerint

egy házaspárnál a mérgezéshez elegendő volt, hogy olyan műanyag zacskókat pakoltak, amiben korábban DNP volt.

Bőrük a munka közben érintkezett az anyaggal és szájmaszkot sem használtak. Sárga bőrrel, magas lázzal, gyors szívveréssel, erős verejtékezéssel, kapkodó légzéssel kerültek kórházba. Minden erőfeszítés és tüneti kezelés ellenére szívműködési rendellenességben mindketten elhunytak.

Az anyag már igen kis mennyiségben is súlyos mérgezést okoz: egy testtömeg-kilogrammra vetítve 1-3 mg DNP akut mérgezést, 1-3 g átlagosan 14 órán belül halált okoz. 3 g akkor is halált okoz, ha szétosztva, például 5 nap alatt veszi be valaki ezt az adagot. Beavatkozik a sejtbiológiai folyamatokba, gátolja az úgynevezett ATP-szintézist; ez a molekula biztosítja szervezetünk energiaellátását.

A szervezet energiát veszít, ami hőtermelést okoz, így magas láz (akár 43 Celsius-fokos) alakulhat ki. A szert az interneten keresztül árusítók a testhőmérséklet emelkedésének ellensúlyozására légkondicionáló berendezés használatát, hűvös helyen történő edzést javasolnak. Ez azonban nem akadályozza meg a mérgezést.

A légkondi nem segít, hiába írják

A tartós használat hosszan tartó vagy tartós mellékhatásai a szürkehályog, izomfájdalom és izommerevség. Az akut mérgezési tünetek között megtalálható a kezelhetetlen magas láz, a gyors szívverés, az erős verejtékezés, a kapkodó légzés, a fejfájás, a rossz közérzet, a szomjúság, gyomor-bélrendszeri irritáció, bőrkontaktus esetén sárga bőr. Súlyos mérgezésre utal a cianózis (a bőr kékes elszíneződése), a tüdő ödéma, az ún. metabolikus acidózis (a vér kémhatásának megváltozása), a szívritmuszavar, a máj- és vesekárosodás kialakulása. A DNP a gyors felszívódás után a szervezetből csak lassan, viszont változatlan formában ürül, azaz a szervezetben nem bomlik le.

A szer az Interneten keresztül megrendelhető, 100-200 mg-os tablettákban vagy por alakban árusítják. Fantázianevei következők lehetnek: DNP, Dinosan, Dnoc, Solfo Black, Nitrophen, Aldiphen, Chemox. Jelenleg körülbelül 60 haláleset ismert, ami a DNP használatához köthető.