Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Kaliforniában átment a kötelező védőoltás

2015.07.01. 09:46

Több hónapos vita után múlt héten a szenátus megszavazta azt jogszabályt Kaliforniában, ami kötelezővé teszi a gyerekek beoltását, azaz nem lehet többé vallásos vagy filozófiai okokra hivatkozni, csak az egészségügyi felmentés lehet érvényes kivétel, ha a szülők nem szeretnék beoltatni a gyerekeket. Az amerikai jogrendben a szavazás még nem volt elég, Jerry Brown kaliforniai kormányzónak is alá kellett írnia a 227-es Senate Billt, amit kedd reggel meg is tett.

A politológusok szerint Brown eléggé kiszámíthatatlan, de most mindenki azt várta, hogy átmegy a szabályozást. Kalifornia új térvényével mindösszesen két másik államhoz, Mississippihez és Nyugat-Virginiához csatlakozott, amelyek csak orvosi indokkal fogadják el a vakcinázás alóli felmentést.

A szabályozást tüntetések előzték meg: több száz, a kötelező oltásokat ellenző szülő azt mondta, hogy a szabályozás sérti szülői jogaikat. Mások úgy gondolják, hogy a vakcinák nem biztosságosak néhány gyereknek.

Magyarországon 1876 óta oltják kötelezően himlő ellen a gyerekeket, ma összesen több mint tízszer kapnak védőoltást 14 éves korukig. Az USA-ban viszont nem kötelező az oltás, ezért újra megjelentek már rég leküzdött betegségek, súlyos problémákat okoz például a torokgyík.