Emília
18 °C
26 °C

Trombózisveszélyt hoznak a fogamzásgátlók

2015.10.13. 07:18
Az új típusú fogamzásgátló tabletták szedése nagyobb trombózisveszéllyel járhat, mint elődeiké - derült ki a Berlini Egyetem és az egyik legnagyobb német betegbiztosító, a Techniker Krankenkasse (TK) közös kutatásából.

A levonorgesztrel hatóanyagú készítmények, amelyek a második és legrégebbi tablettában szedhető fogamzásgátló-generációhoz tartoznak, a Berlinben bemutatott tanulmány szerint ugyanolyan jól védenek a nem kívánt terhesség ellen, mint a harmadik és negyedik generáció legújabb tablettái. Utóbbiakat bizonyos célokkal fejlesztették tovább, például hogy biztosítsák a fogyasztók számára a tiszta arcbőrt vagy csökkentsék a menstruációs görcsöket. Ezek elsősorban a fiatal nők érdeklődését keltik fel.

Az eredmények elsősorban az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és a német szövetségi gyógyszer- és gyógyászati termék intézet (BfArM) információin alapulnak. Több szakcikket is értékeltek a kutatók.

A BfArM más európai hatóságokkal együtt legutóbb 2013-ban vizsgálta az úgynevezett kombinált orális fogamzásgátlók kockázataival foglalkozó újabb tanulmányokat és adatokat. Ezekből kiderült, hogy minden újabban engedélyezett tablettának a haszna van túlsúlyban a kockázatokkal szemben. Az újgenerációs, drospirenon hatóanyagú fogamzásgátlóknál azonban nagyobb a vérrögképződés, ezáltal a trombózis kialakulásának a kockázata: tízezerből 9-12 felhasználónál fordul elő. Ezzel szemben a régebbi típusú tablettát szedőknél tízezerből csak 5-7 fogyasztónál jelentkezik.

"Elsősorban a fiatal, nemdohányzó és nem túlsúlyos nők azok, akik esetében semmi sem szól az új készítmények szedése ellen. De az új nem mindig jobb, sőt, ellenkezőleg: a korábbi generációs fogamzásgátlók ugyanolyan jól védenek a terhesség ellen, ráadásul esetükben kisebb a trombózis kialakulásának kockázata" - fogalmazott Gerd Glaeske, a Brémai Egyetem professzora.