Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Meghalt egy AIDS-es férfi, mert rákot kapott benne egy féreg

2015.11.05. 08:44

Egy kolumbiai ember tüdődaganatának nagyon szokatlan oka volt: a belsejében növekvő tömeg nem emberi sejtekből származott, hanem egy galandféregből, amely benne élt. Ez az első megfigyelt eset, hogy valaki azért lett beteg, mert a parazita rákos lett benne.

„Lenyűgöző, hogy új típusú betegséget találtunk: galandférgek, amik egy emberben nőnek, rákot kapnak, ami terjed az emberben, és daganatokat okoz” – mondta Atis Muehlenbachs a  Centers for Disease Control and Prevention's Infectious Diseases Pathology Branch (IDPB) patológusa. 

A férfi HIV-es is volt, ami gyengítette az immunrendszerét, és valószínűleg szerepet játszott abban, hogy a parazita rákot kapott. Az eset valószínűleg nagyon ritka, de a kutatók szerint a HIV és a galandférgek is több millió embert érintenek a világban, így lehet, hogy sok eset nincs dokumentálva.

A 41 éves férfi először akkor ment orvoshoz, amikor belázasodott, köhögött és fogyott több hónapon át. A CT-n daganatot lehetett látni a tüdőben és a nyirokcsomókon, de a biopszia furcsa eredményt hozott. Mikroszkóp alatt kiderült, hogy a sejtek rákosak, de nem voltak emberiek: tízszer kisebbek voltak, mint az emberi rákos sejtek.

Több teszt után sikerült kimutatni a H. nana nevű galandféreg DNS-ét a férfi daganatában. Az eredmény azért is meglepő, mert sejtek nem úgy néztek ki, mint amik egy galandféregből származnak – további tesztek viszont ezt bizonyították. A kutatók szerint a HIV miatt tudott a galandféreg növekedni, anélkül, hogy az immunrendszer közbeavatkozott volna, mutációk alakultak ki, és így lett rákos.

A férfi 72 órával azután meghalt, hogy a kutatóknak sikerült megállapítaniuk daganatainak valódi okát. Az esetről szóló tanulmány a New England Journal of Medicine-ben jelent meg.