Emőke
-4 °C
9 °C

Ehetnek génmódosított állatot az amerikaiak

2015.11.20. 16:58

Először engedélyezte emberi fogyasztásra szánt génmódosított állat árusítását az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA). Ezentúl genetikailag módosított lazac is kerülhet az amerikaiak tányérjára – írja az MTI.

Az Obama-kormány a fogyasztói aggodalmak miatt több mint öt éve halogatta a gyorsan növekedő lazac engedélyezését. Az FDA azonban csütörtökön biztonságosnak nyilvánította az Aqua Bounty Technologies nevű cég által kifejlesztett, genetikailag módosított (GM) lazac fogyasztását. Indoklásában a hatóság kiemelte, hogy a vitaminok, ásványi anyagok és zsírsavak tekintetében nincs biológiailag számottevő különbség az AquAdvantage Salmon és a többi, gazdaságban nevelt atlanti lazac között.

A döntés bírálói azonban amiatt aggódnak, hogy a halak allergiát válthatnak ki az embernél, továbbá, ha kijutnak a tenyésztőtelepekről és vadon kezdenek el szaporodni, az a természetes lazacpopulációk megtizedelődését eredményezheti. Mások etikai kérdésnek tekintik az állatok genetikai kódjának manipulálását.

Az FDA szerint valószínűtlen, hogy a GM-lazac negatív kihatással lesz környezetére. A halak nőstények és sterilek, habár nagyon kis százalékuk talán képes lenne a szaporodásra. Az Aqua Bounty szerint csekély az esélye, hogy az állatok kijutnak a tenyésztőtelepekről.

A természetesnél kétszer gyorsabban növő lazac genomjába a királylazac növekedési hormonját és az óceáni anyaangolna (Zoarces americanus) génjét ültették be,  ennek eredményeként az állat egész évben képes növekedési hormont termelni.

A kiskereskedők egy része elzárkózott a génmódosított lazac árulásától, és időbe telik, mire kiderül, hogy a fogyasztók miként viszonyulnak a génmódosított halhoz.