Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Energiaital hajszolt halálba egy benzinkutast

2015.12.21. 16:05
A hosszú időn át, napi rendszerességgel fogyasztott energiaitalok okozta koffein-túladagolásba halt bele idén egy húszas éveiben járó férfi a délnyugat-japán Kjúsú szigetén.

A Fukuokai Egyetem törvényszéki orvostani karának szakemberei koffeintablettára hasonlító pirulát is találtak az elhunyt gyomrában, ám véleményük szerint a férfi halálát a legnagyobb valószínűség szerint a koffeintartalmú üdítők túlzott fogyasztása okozta. Mivel nem volt jele szándékos túladagolásnak, ezért a férfi halálát balesetnek nyilvánították, írja az MTI.

A japán egészségügyi-, munkaügyi és jóléti minisztérium szerint az országban most először jelentettek ilyen esetet. A férfi egy éjjeli-nappali benzinkútnál dolgozott éjféltől hajnalig és csak este feküdt le aludni a következő műszak kezdetéig. Az álmosság leküzdése érdekében gyakran fogyasztott koffeines energiaitalokat, és a halálát megelőző évben számos alkalommal esett össze hányást követően, ami a koffein-túladagolás tünetei közé tartozik.

A halála napján hazatért a munkából, hányt, majd lefeküdt aludni. Kórházba szállították, de nem tudták megmenteni az életét. Azt nem tudni, hogy milyen mennyiségű energiaitalt fogyasztott.

A vizsgálat során a férfin semmilyen betegség, vagy rendellenesség nyomait nem fedezték fel. Kis mennyiségű alkoholt találtak a vérében és a gyomrában, a vérében, valamint a vizeletében is magas koffeinkoncentrációt mértek.

Mivel nem volt jele idegenkezűségnek, ezért a holttestet nem lehetett törvényes boncolásnak alávetni, így a szakemberek nem tudták pontosan megvizsgálni a gyomortartalmában talált, koffeintabletta-szerű anyagot, illetve azt, hogy az miként játszott közre a halálában.

Az Egyesült Államokban már több mint egy tucat koffeintúladagolásos halálesetet regisztráltak.