Ágnes
-1 °C
2 °C

2050-re a világ fele rövidlátó lehet

2016.02.18. 10:31

Ha a trendek folytatódnak, három évtized múlva a világ népességének fele (akkorra 5 milliárd ember) rövidlátó lehet, egyötödüknek a megvakulásra is nagyobb lesz az esélye – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport tanulmánya

Ez hétszeres növekedést jelent rövidlátásban (orvosi szakszóval myopia) 2000-től 2050-ig. Annak ellenére, hogy ennyire elterjedt, a tudósok még mindig nem tudják biztosan, mi okozza.  1970 és 2000 között az USA-ban megduplázódott a rövidlátók száma, Ázsia egyes részein pedig ennél is durvább volt a növekedés: a friss felmérések szerint a dél-koreai tinédzserek 96 százaléka rövidlátó. Szingapúrban, Kínában és Japánban a tinik között ez az arány 80-90 százalék.

A mostani tanulmányban 145 korábbi, a kérdéssel foglalkozó tanulmányt vizsgáltak át, amelyek összesen 2,1 millió fős mintán alapulnak. 2000-ben 1406 millió embert diagnosztizáltak rövidlátással, ez a Föld lakosságának 22,9 százaléka, 163 milliónak nagyon erős rövidlátása volt, ami növeli a vakság és a szürkehályog esélyét.

„Azt gondoljuk, 2050-re 4758 millió ember (a Föld lakosságának 49,8 százaléka) lesz rövidlátó, 938 millió erősen rövidlátó” – állapították meg a kutatók az Ophthalmology című szaklapban megjelent tanulmányukban.

A kutatók szerint az egész hátterében életmód- és viselkedésváltozások állnak: például keveset vagyunk a szabadban. Sokkal több időt töltünk bent, mint valaha az emberi történelemben, de a tudósoknak még nem sikerült rájönniük, pontosan milyen biológiai folyamat van a szemünk romlása mögött.

Valószínűleg nem a képernyő előtt eltöltött idő növekedése az ok: a rövidlátás már bőven az okostelefonok bámulása előtt elkezdett növekedni. Az eddigi kutatások alapján a szabadban töltött idő, főleg a gyerekkori segít csökkenteni a rövidlátás esélyét – viszont ez  még mindig  csak egy erős hipotézis, nem nagyon lehet rá kutatásokat felépíteni. Ami adat viszont van, abból úgy tűnik, ha a gyerek csak naponta pár órával többet van kint, már jobbak az esélyei.