Meglepő helyen találtak új antibiotikumot

2016.07.28. 09:09

Nehezen gyógyítható bakteriális fertőzéseket kutató német tudósok új antikbiotikumot fedeztek fel, amely ráadásul már eddig is az emberek orrában élt – írja az MTI.

Napjaink egyik legsürgetőbb globális egészségügyi problémája, hogy olyan szuperbaktériumok fejlődnek ki, amelyek ellenállnak a ma ismert antibiotikumoknak, ezt a folyamatot pedig a túlzott antibiotikum-használatunk csak még tovább gyorsítja. A kutatók ezért lázasan keresik a kórokozók megfékezésének újabb módjait.

Korábban talajminták vizsgálatával találták az új antibiotikumokat, a német kutatók viszont inkább azokat a mikrobákat vizsgálták meg, amelyek már benépesítették az emberi testet. Azt fedezték fel, hogy a Staphylococcus aureus baktériumok az emberek 30 százalékának az orrában megtalálhatók, ezért feltették a kérdést, hogy az emberek 70 százalékánál miért nem élnek meg ezek a mikrobák.

Rivalizáló baktériumok

A legismertebb szuperbaktérium, a methicillinrezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) egyike a világszerte egyre nagyobb egészségügyi problémát jelentő kórokozóknak. A Nature-ben megjelent tanulmány szerzői arra jutottak, hogy egy másik, szintén az orrban élő baktérium, a Staphylococcus lugdunensis akadályozza meg egyes embereknél a rivális elszaporodását azáltal, hogy saját antibiotikumot termel.

Andreas Peschel, a Tübingeni Egyetem mikrobiológusa váratlannak és izgalmasnak nevezte a felfedezést. Kollégáival együtt izolálták az új antibiotikumot, a lugdunint, tesztelték egereken, melyek bőrét Staphylococcus aureusszal fertőzték meg, és azt találták, hogy a legtöbb esetben megszüntette a fertőzést.

A Staphylococcus aureus nem képes alkalmazkodni a lugduninhoz, valamiért nagy nehézségekbe ütközik, hogy ellenállóvá váljon vele szemben

– mondta Peschel.

Emberek részvételével még nem végeztek teszteket. Áttörést jelentene, ha az új anyag hatásos lenne az MRSA ellen, mivel azt jósolják, hogy tíz éven belül többen fognak meghalni rezisztens baktériumok okozta fertőzésben, mint rákban.  • Hírek
  • Bankszámla