Ödön
1 °C
11 °C

Tényleg két kanál víztől betegek lehetünk Rióban?

GettyImages-536241362 master
2016.08.05. 00:31
Vírusok, szennyezett víz, légszennyezés, zikavírus: van mit sorolni, ha a riói olimpia egészségügyi kockázatait keressük. De mitől kell tényleg félni? Mekkora esély van zikajárványra? A sportolókat tényleg veszély fenyegeti? Volt már rosszabb is? Szenzációhajhász szalagcímek mellett tényleg várható egészségügyi problémákkal vágunk neki a 2016-os nyári olimpiának.

A riói olimpiával, úgy tűnik, rengeteg probléma van, és ezek közül csak a kisebbek a bűnözés meg az omladozó olimpiai falu. Már egy éve foglalkoztatja az is a médiát, hogy a városnak egyszerűen nem sikerült megfelelnie a minimális egészségügyi-higiéniai követelményeknek. 

Vírusosak a vizek

A látszat ellenére nem a szemét a legnagyobb probléma, és szerencsére nem is a szuperbaktériumok, amelyek rezisztensek az antibiotikumokra – az ilyenekről szóló híradások két évvel ezelőtti, strandokból gyűjtött mérésekből származnak. De tényleg van gond, ráadásul a baktériumokkal. Nem túloznak sokat azok a címek, hogy az úszók inkább ne tegyék bele a fejüket a vízbe, és főleg ne nyeljenek belőle.

Az ilyen híradásokat legutóbb az Associated Press hírügynökség saját vizsgálata generálta, a tanácsot pedig nem ők találták ki, hanem a Dél-floridai Egyetem integratív biológiai tanszékének vezetője, Valerie Harwood adta. A hírügynökség felkérésére 16 hónapos vizsgálatot végeztek Rio de Janeiro vizeivel. Az sportlétesítmények vizei mellett megnézték azokat a strandokat is, ahova várhatóan a turisták özönlenek majd. 

Az egyik legrosszabb állapotban a Rodrigo de Freitas lagúna van, ahol az olimpiai evezős és vitorlás számokat tartják. A 2015 márciusában levett mintákban literenként 1,73 milliárd adenovírust találtak. Júniusban már jóval kevesebbet, literenként 248 milliót. Csak összehasonlításképpen: a kaliforniai vizekben pár ezer vírus literenként már aggodalomra szokott okot adni.

Az adenovírusok a vírusok viszonylag nagy családját jelentik, az embereket 57 fajta képes megfertőzni. Olyan betegségeket okoznak, mint gyomor-bélhurut, kötőhártya-gyulladás, hólyaghurut, légúti megbetegedések és bőrkiütések. Ezek a betegségek nagyon zavaróak, de szerencsére extrém ritka, hogy halált okoznának. Sőt, a legtöbb fertőzés ezek közül kezelés nélkül is elmúlik pár nap vagy hét alatt (ez nem jelenti azt, hogy ne menjünk velük orvoshoz!). A teljes képhez hozzátartozik, hogy életünkben valószínűleg jó sokan megbetegszünk adenovírusoktól, amiket a szerveztünk legyőz, a legrosszabb, ami történik, hogy pár napig köhögve, fájó hassal ágyban fekszünk – ami nyilván nem a legjobb, ha éppen kint vagyunk az olimpián.

Rota benne

Nem csak a tavakkal, folyókkal van gond a városban. Bár a hatóságok azt ígérték, hogy rendbe rakják a vizeket (egy éve még például döglött halrajok úszkáltak a helyszíneken), és nem lesznek veszélyben a sportolók, a szennyvízzel így is lehetnek gondok, mert ebben olyan patogének élnek, amik kolerát, vérhast, hepatitis A-t és tífuszt okozhatnak. Az AP kérésére elvégzett vizsgálatokban erre is figyeltek: a durvább kórokozók kereséséhez a coliform baktériumok szintjét mérték, amelyek mindig megtalálhatók a melegvérű állatok ürülékében, így jó indikátorai annak, ha valahol szennyezés van. 

Az egészen friss, 2016. júniusi vizsgálatokat a Copacabana strandján végezték, ahol a triatlont és a nyíltvízi úszószámokat rendezik. A coliform baktériumok jelenléte nagyon alacsony volt. A tengervízben mindössze 31-85, ürülékből származó coliformot találtak 100 milliliterenként, márpedig ez az érték 400-ig biztonságosnak számít.  A kutatók viszont megjegyzik, hogy a több hónapos tesztelés alatt többször is határérték felett voltak az értékek.

A kutatók szerint viszont riasztó mennyiségű rotavírus van a strandok vizeiben, Copacabanán literenként 7,22 milliót, Ipanemán 32,7 milliót mértek. A rotavírusok gyakran okoznak gyomor- és bélrendszeri fertőzést gyerekeknél. A tünetek: hányás, hasmenés, rossz közérzet és láz. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becsült adatai szerint 2013-ban 215 ezer, öt év alatti gyerek halhatott bele rotavírusba. Felnőtteknél a fertőzés általában nem ilyen vészes, sokszor tünetmentes. 

Tényleg gond lehet kétkanálnyi vízből?

A Huffington Post eléggé riogató, „két teáskanálnyi víztől már beteg leszel” címe túlzás, nem a trópusi betegségek okozhatnak igazán problémát. Sokkal inkább az adenovírusok: olyan gyakorisággal fordulnak elő az olimpiai vizekben, hogy azok már nagyon beteggé tehetik az embert, ha lenyeli őket. Reális veszély még, hogy a külföldi országokból, főleg Dél-Amerikán kívülről érkező sportolók, turisták immunrendszere nincs felkészülve több kórokozóra, amire a helyiek igen. 

Szerencsére a valódi gyilkosok, a kolera, a hepatitis A, a vérhas és a tífusz kórokozóinak mennyisége csak néha és elszórtan volt magasabb, mint kellene – de még így is előfordulhat, hogy lázat, hasfájdalmat okozhatnak, ami sportolónak nem a legjobb.

Csak Pekingben volt rosszabb

Nem csak az AP készített saját méréseket: a Reuters olimpiai helyszíneken elvégzett tesztjei szerint Rio de Janeiro levegője sokkal koszosabb, mint a hatóságok állítják. Az olimpiára egészséges levegőt ígértek, de ez nemcsak a Reuters, de a kormányzat saját elemzése szerint sem jött össze. A levegő nem volt megfelelő, amikor 2009-ben elnyerték a játékokat, és most sem az – ez már a hivatalos adatokból derül ki.

A szálló por koncentrációja évek óta meghaladja a WHO által 2006-ban meghúzott egészségügyi határt: a 12 milliós Rióban évente több ezren halnak meg a légszennyezéshez köthető okok miatt. A levegő szennyezettsége növeli a tüdőrák, a szívroham, a stroke, az asztma és más betegségek kockázatát. És amíg a vizeket elkerülhetik a nézők, a levegőt mindenki be fogja szívni.

A levegőproblémák kétharmadát a városban közlekedő 2,7 millió autó okozza. Az állami környezetvédelmi ügynökség szerint 2008 óta Rióban folyamatosan a határérték két-háromszorosán mozog a szennyezés szintje. Ez azt jelenti, hogy 1980 óta, amióta mérik ezt a szennyezést, a Rio a második legszennyezettebb levegőjű olimpiai helyszín. Az első Peking, ahol 2008-ban még magasabb értékeket mértek. Amíg a zikavírust éppen megállítja a száraz évszak, a légszennyezésnek nem tesz jót, a szennyezés a maximumon van ebben az időben.

Tényleg, mi van a zikával?

A legnagyobb aggodalmat a koszos vizeken kívül a zikavírus jelenléte okozza az olimpia térségében, a szakértők viszont igyekeznek megnyugtatni mindenkit: bár korábban petícióban kérték orvosok az olimpia áthelyezését, elvileg most nem várható járvány. Ebben nem bízik mindenki 100 százalékosan: a dél-koreai sportolók zikaálló ruhában mennek, sokan pedig egyszerűen lemondták az olimpiát. 

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) a terhes nőknek azt ajánlja, inkább ne utazzanak az olimpiára; de ha mégis ott vannak, mindent tegyenek meg a szúnyogcsípések elkerüléséért, és használjanak óvszert, vagy egyáltalán ne szexeljenek. Ugyanez igaz a terhes nők párjaira is. Azoknál, akik gyereket terveznek, érdemes inkább várni az utazás után legalább nyolc hetet.

A megpróbáltatásoknak nincs vége az olimpiával: a CDC azt ajánlja, legalább nyolc hétig használjanak gumit vagy ne szexeljenek azok a férfiak, akik jártak Brazíliában, még akkor se, ha nem mutatják a zika tüneteit.

Csak csapvizet ne!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) külön figyelmeztetést adott ki brazíliai élelmiszer-higiéniai helyzettel kapcsolatban. A legfontosabb, hogy a vezetékes víz nem ivóvíz minőségű, helyette palackozott ásványvizeket, üdítőket javasolnak. A hivatal figyelmeztetése alapján érdemes kerülni a jéggel hűtött ételeket-italokat is, és nem érdemes utcán enni sem.

Nem árt tudni azt sem, hogy Magyarország és Brazília között nincs olyan megállapodás, amely ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar állampolgároknak, tehát érdemes előre egészség- és baleset-biztosítást kötni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?