Paszkál
10 °C
15 °C

Újabb lépéssel kerültünk közelebb az Alzheimer-kór visszaszorításához

2016.09.01. 13:06

A klinikai vizsgálatok szerint biztonságos az az új Alzheimer-gyógyszer, amely ez első eredmények alapján sikeresen szünteti meg a betegségre jellemző agyi fehérjelerakódást – írja az MTI. A Nature szaklap aktuális számában közölt tanulmány szerint az aducanumab megállítja az emlékezetvesztést is. A szer hatásainak alapos értékelését lehetővé tevő, nagyobb léptékű kutatások már elkezdődtek.

Az Alzheimer-kór gyógyítását kutató tanulmányok régóta vizsgálják, hogyan lehet harcolni az agyban képződő amyloid-lerakódások ellen. A jelenlegi kutatást, amelyben a szer biztonságát tesztelték, 165 páciens bevonásával végezték.

Egy év kezelés után azt is kimutatta a kutatás, hogy minél nagyobb a dózis, annál hatékonyabban pusztítja a szer a lerakódásokat. A kezelés után memóriateszteket is végeztek és pozitív hatásokat állapítottak meg. Húsz résztvevő mellékhatásokat, többek között fejfájást tapasztalt. Minél nagyobb volt a dózis, annál gyakoribbá vált a mellékhatás.

Még a tünetek előtt meggyógyítani

Alfred Sandrock, a szert kifejlesztő – és a Zürichi Egyetemmel együttműködve tesztelő – amerikai Biogen egyik vezetője azt reméli, a jövőben olyan embereket sikerül meggyógyítani, akik még a betegség tüneteit sem tapasztalják, csak a lerakódások mutathatók ki az agyukban, ami valószínűsíti, hogy egy nap Alzheimer-kórt diagnosztizálnának náluk.

Az Alzheimer-kór kutatásában sok csalódás érte a tudósokat, már több mint egy évtizede, hogy új gyógyszer került forgalomba. A brit Alzheimer-kutató Társaság vezetője, James Pickett a BBC-nek elmondta: nincs olyan gyógymód jelenleg, ami közvetlenül lassítaná a kór előrehaladását, tehát egy olyan szer, amely az amyloid-lerakódások elpusztításával állítaná meg a betegséget, jelentős lépés lenne. Más Alzheimer-kutatók viszont óvatosságra intenek, mert a vizsgálatok korai szakaszában sok szer mutatkozik sikeresnek, amely aztán később, a nagy léptékű teszteken elbukik.

Az  aducanumab esetében épp ez a harmadik fázis, a nagy léptékű tesztelés folyik:  két különálló tanulmányt végeznek, ezekbe 2700 pácienst vonnak be Észak-Amerikából, Európából és Ázsiából.