Konrád
4 °C
17 °C

A magzatvíz visszafordíthatja a csontok öregedését

2016.12.22. 09:05

A magzatvízben lévő őssejtek újjáéleszthetik az öregedő és gyenge csontokat – írja az MTI. A brit kutatók felfedezése segíthet genetikai betegséggel született gyerekeken, idős embereken és űrhajósokon is.

A londoni Gyermekegészségi Intézet kutatói terhességi szűrések során és közvetlenül a szülések előtt begyűjtött mintákkal dolgoztak. Egy súlyos genetikai betegségben, üvegcsontúságban (osteogenesis imperfecta) szenvedő egerekbe fecskendezték be a mintákból kinyert őssejteket.

Az embereknél nagyjából minden huszonötezredik csecsemő ezzel a betegséggel, vagyis többszörös csonttöréssel jön a világra. Azok, akik túlélik, később akár évi 15 csonttörést is szenvedhetnek, fogaik törékenyek, hallásuk rossz lehet és fejlődési problémákkal is küzdhetnek.

Az egereken végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy az őssejtek befecskendezésével az állatok csontjai megerősödtek, illetve a rugalmasságuk és a szerkezetük is javult.

A csonttörések száma 80 százalékkal csökkent.

A csontok folyamatos átépüléséért a csontfaló sejtek (osteoclast) és a csontképző sejtek (osteoblastok) a felelősek. Guillot szerint az üvegcsontúság, a csontritkulás és az űrutazásokkor bekövetkező csonttörések hátterében a csontképző sejtek ellustulása áll. A magzatvízből nyert őssejtek ezeknek a sejteknek a természetes aktivitását  növelték , ahelyett, hogy közvetlenül maguk hoztak volna létre új csontokat.

"Rendkívül izgatott vagyok, mivel olyan jelentős áttörésről van szó, amely akár mindenki életére hatással lehet" – mondta Pascale Guillot, a Scientific Reports szaklapban ismertetett kutatás vezetője. "Úgy vélem, hogy pár éven belül meglesznek a módszereink a csontvázunk öregedésének lassítására, hogy csökkentsük a törések és egyéb fájdalomforrások számát."

Már hozzászoktunk, hogy az arcunkra kent krémmel lassítjuk a bőrünk öregedését. Itt ugyanez történik, csak épp a csontvázunk a célpont.

Az emberi teszteket két éven belül elkezdhetik. A kutatók végső célja, hogy kiderítsék, mi az az anyag, amelynek a kibocsátásával az őssejtek beindítják a csontképző sejteket.