Tavaly nagyobb port vert fel mogyoróallergiás körökben, hogy egy erősebb brit kutatás szerint a mogyoróallergia ellenszere maga a mogyoró lehet. Pontosabban, ha csecsemőknek korán adnak mogyorót is tartalmazó élelmiszereket.
A kutatók kiindulópontja az volt, hogy Izraelben, ahol a gyerekek már kiskorukban kezdenek mogyorót fogyasztani, tízszer alacsonyabb a mogyoróallergiások száma, mint az Egyesült Királyságban. A tanulmányhoz olyan csecsemőket választottak ki, akiknél már négy hónapos korukban megjelentek az ekcéma jelei – ez az allergiára való hajlam egyik korai tünete. Persze még a nagymintás brit kísérletnek is voltak korlátai, például a súlyos allergiás reakciójú gyerekeket kizárták belőle.
Most viszont az amerikai allergiaügynökség (National Institute of a Allergy and Infectous Diseases) most kiadott irányelveiben , egyértelműbb döntésre jutott, szerintük ajánlani kell a csecsemők mogyoróztatását, írja a BBC . Persze nem sima mogyoróval, mert attól megfulladhatnak, hanem mogyoróalapú ételekkel. Eszerint:
- súlyosan ekcémás vagy más allergiával is bíró csecsemőknél orvosi felügyelet mellett, 4-6 hónapos kortól, érdemes mogyorót adni
- közepesen ekcémás csecsemőknek hat hónapos kortól,
- ekcéma és allergiamentes kisgyerekeknek pedig szabadon lehet mogyorós ételeket adni.
Az USA-ban ez különösen kényes probléma, az allergiás gyerekek száma ugyanis 2008 óta megnégyszereződött. A szervezet döntően a brit kutatás eredményeire alapozza az új elveket, bevallva, hogy a régebbi megközelítés egyszerűen téves volt, ami szerint pont szigorúan kerülni kell az ilyen ételeket kis korban. A britek nem ilyen határozottak mondjuk, ott még vizsgálják a helyzetet.