![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)
Nem jó ötlet két pofára zabálni a chiát
Szigorú szabályai vannak a chia mag, magyar nevén az aztékzsályamag forgalmazásának, tudható meg a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közleményéből:
A NÉBIH leírja, hogy bár a chia mag magas rosttartalma miatt fontos szerepet kaphatna a rostban gazdag étrendben, bőven elég mellékhatása lehet ahhoz, hogy szabályozni kelljen a forgalomba kerülő mennyiséget, illetve azt a formát, ahogy eljuthat a mag az emberekhez. Mint írják, „pozitív tulajdonságai mellett azonban a chia magnak lehetnek káros egészségügyi hatásai is”, túlzott fogyasztása – pont a magas rosttartalom miatt – emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért
![shutterstock 569720965](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1463/14631/146313/14631327_0804d9f2127d737dfb1c63fc53df17a7_wm.jpg)
Nem zárható ki továbbá, hogy az aztékzsályamagnak allergizáló hatása van, néhány esetben keresztallergiás reakciókat váltott ki a szezámmagra és mustárra érzékenyeknél.
A lényeg, hogy a chia mag összetevőként kizárólag pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe, valamint gyümölcs-, csonthéjas és magkeverékekbe legfeljebb 10 %-nyi mennyiségben, továbbá a magot törve vagy őrölve gyümölcslevekhez és gyümölcsital-keverékekhez legfeljebb 15 g/450 ml mennyiségben adagolva adható.
![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)