Szelfiből szúrja ki a rákot egy mobilapp

2017.09.01. 12:29

A hasnyálmirigyrák korai észlelését segíti egy új mobilapp, amely a felhasználók szelfijeit elemezve kutat a betegség nehezen felismerhető elsődleges tünetei után – közölték a Washingtoni Egyetem kutatói, akik az appot fejlesztették.

A hasnyálmirigyrák esetében csak a betegek 9 százaléka éri el az ötéves túlélési időt. A korai időszakban alig vagy csak nagyon nehezen felismerhető a betegség, és nincsenek olyan nem-invazív szűrőeszközök, amelyekkel még az előtt meg lehetne találni a tumort, hogy az terjeszkedni kezdene – írja az MTI.

A hasnyálmirigyrákkal az a probléma, hogy mire jelentkeznek a tünetek, már általában túl késő

– mondta a kutatók közleménye szerint Alex Mariakakis, az egyetem doktorandusza.

A hasnyálmirigyrák – és sok más egyéb betegség – egyik első tünete a sárgaság, vagyis a bőr és a szemek elszíneződése, amelyet a vér megemelkedett bilirubinszintje (epefesték) okoz. A bilirubinszint mérésére szolgáló vértesztet azonban általában csak akkor végzik el felnőtteknél, ha már van ok az aggodalomra.

BiliScreen is not my lover

A BiliScreen nevű app a telefon kamerájával képet készít, majd a számítógépes látás és a gépi tanulás technológiái segítségével elemzi: észleli a megemelkedett bilirubinszin árulkodó jeleit az ember szemfehérjéjében. A hetven ember bevonásával végzett klinikai próbán az app 89,7 százalékos hatékonysággal működött.

Felnőtteknél a szemfehérje sokkal érzékenyebben reagál a – hasnyálmirigyrákon túl hepatitiszt, vagy akár Gilbert-szindrómát is jelző – bilirubinszint-változásokra, mint a bőr. A bőrrel ellentétben ráadásul a szemfehérje elváltozásai nagyjából hasonlóan néznek ki minden embernél, bőrszíntől függetlenül.

A sárgaság korai jeleinek – vagyis a még csak enyhén megemelkedett bilirubinszintnek – az azonosítása egy teljesen új szűrőprogram kidolgozását tenné lehetővé a kockázati csoportba tartozóknak.

"Reményeink szerint ha az emberek havonta egyszer, a saját otthonuk kényelmében el tudják végezni ezt az egyszerű tesztet, akkor néhányan talán időben észlelik a betegséget ahhoz, hogy legyőzzék" – mondta Mariakakis, aki szeptember 13-án fogja ismertetni az eredményeiket a Hawaiin megrendezett Ubicomp 2017 konferencián.  • Hírek
  • Személyi kölcsön