Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szelfiből szúrja ki a rákot egy mobilapp

2017.09.01. 12:29

A hasnyálmirigyrák korai észlelését segíti egy új mobilapp, amely a felhasználók szelfijeit elemezve kutat a betegség nehezen felismerhető elsődleges tünetei után – közölték a Washingtoni Egyetem kutatói, akik az appot fejlesztették.

A hasnyálmirigyrák esetében csak a betegek 9 százaléka éri el az ötéves túlélési időt. A korai időszakban alig vagy csak nagyon nehezen felismerhető a betegség, és nincsenek olyan nem-invazív szűrőeszközök, amelyekkel még az előtt meg lehetne találni a tumort, hogy az terjeszkedni kezdene – írja az MTI.

A hasnyálmirigyrákkal az a probléma, hogy mire jelentkeznek a tünetek, már általában túl késő

– mondta a kutatók közleménye szerint Alex Mariakakis, az egyetem doktorandusza.

A hasnyálmirigyrák – és sok más egyéb betegség – egyik első tünete a sárgaság, vagyis a bőr és a szemek elszíneződése, amelyet a vér megemelkedett bilirubinszintje (epefesték) okoz. A bilirubinszint mérésére szolgáló vértesztet azonban általában csak akkor végzik el felnőtteknél, ha már van ok az aggodalomra.

BiliScreen is not my lover

A BiliScreen nevű app a telefon kamerájával képet készít, majd a számítógépes látás és a gépi tanulás technológiái segítségével elemzi: észleli a megemelkedett bilirubinszin árulkodó jeleit az ember szemfehérjéjében. A hetven ember bevonásával végzett klinikai próbán az app 89,7 százalékos hatékonysággal működött.

Felnőtteknél a szemfehérje sokkal érzékenyebben reagál a – hasnyálmirigyrákon túl hepatitiszt, vagy akár Gilbert-szindrómát is jelző – bilirubinszint-változásokra, mint a bőr. A bőrrel ellentétben ráadásul a szemfehérje elváltozásai nagyjából hasonlóan néznek ki minden embernél, bőrszíntől függetlenül.

A sárgaság korai jeleinek – vagyis a még csak enyhén megemelkedett bilirubinszintnek – az azonosítása egy teljesen új szűrőprogram kidolgozását tenné lehetővé a kockázati csoportba tartozóknak.

"Reményeink szerint ha az emberek havonta egyszer, a saját otthonuk kényelmében el tudják végezni ezt az egyszerű tesztet, akkor néhányan talán időben észlelik a betegséget ahhoz, hogy legyőzzék" – mondta Mariakakis, aki szeptember 13-án fogja ismertetni az eredményeiket a Hawaiin megrendezett Ubicomp 2017 konferencián.