Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Tesztelik az első univerzális influenzaoltást

2017.10.03. 14:24

Elsőként jutott túl a klinikai tesztek első fázisán egy univerzális influenzaoltás – írja az MTI. A vakcinát kétéves vizsgálattal, több mint kétezer résztvevővel tesztelik.

Az Oxfordi Egyetem Jenner Intézete és a Vaccitech biotechnológiai cég kutatóinak oltóanyaga azért univerzális, mert az influenzavírus összes törzse ellen felveszi a harcot. A jelenlegi védőoltásokat évről évre megváltoztatják, hogy az adott időszakban fertőző vírustörzsekhez igazítsák. Ezek az oltások nem mindig védik egyformán jól a beoltottakat, különösen a gyengébb immunrendszerű idős embereket.

Az új oltóanyag a vírus felszínén található fehérjék helyett a belsejében lévőket használja. A felszíni fehérjék gombostűként állnak ki a vírusból és folyton változnak, míg a belsejében lévők állandóak.

Az új vakcina az immunrendszert arra készteti, hogy a vírusölő T-limfocita nevű immunsejteket hozza működésbe ahelyett, hogy ellenanyag termelését váltaná ki. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a T-limfociták az influenza több típusa ellen segíthetnek felvenni a harcot.

A kutatók azt remélik, hogy az új vakcina tartósabb és jobb védelmet biztosít szezonális oltással együtt használva. Az oltóanyag biztonságát már korábban tesztelték, a tesztek középső szakaszához ebben a szezonban legalább 500 brit önkéntest toboroznak. A végső szakasz a 2018-19-es szezonban lesz.