A fahéjfogyasztás segítheti az elhízás elleni harcot – írja az MTI a Michigani Egyetem kutatása nyomán.
A Metabolism szaklap decemberi számában megjelenő tanulmány készítői megállapították, hogy a fahéj ízét adó esszenciális olaj, a fahéjaldehid javítja az anyagcserét azáltal, hogy közvetlen hatást gyakorol a zsírsejtekre (adipocitákra), és az úgynevezett termogenezis révén megvalósuló energiaégetésre sarkallja őket.
A kutatók különböző korú, etnikumú és testtömegindexű (BMI) önkéntesektől származó zsírsejtmintákat teszteltek. Amikor fahéjaldehiddel kezelték a sejteket, észrevették, hogy fokozódott a lipidanyagcserét javító bizonyos gének és enzimek expressziója. (A zsírsejtek általában lipidek formájában tárolják az energiát.) Ugyancsak növekedést tapasztaltak az Ucp1 és az Fgf21 jelű fehérjék számában, amelyek a termogenezis folyamatában részt vevő fontos anyagcsere-szabályozó proteinek.
"A fahéj évezredek óta az étrendünk része, és az emberek általában szeretik is" – mondta Jun Wu, a Michigani Egyetem orvostudományi karának munkatársa, hozzátéve, hogy ha még segíti is az elhízottság megelőzését, akkor olyan anyagcsere-javító alternatívát kínálhat az embereknek, amelyhez könnyű alkalmazkodni és amelyet könnyű betartani.